Ege Haberleri

5 ay boyunca mısır tanesi ile yaşadı

Denizli’de 78 yaşındaki felçli kadının akciğer enfeksiyonu şikayetlerinin ardında, tam 5 ay önce yediği pizzadan kaçan bir mısır tanesi çıktı.

Abone Ol

Denizli’de yaşayan 78 yaşındaki emekli öğretmen, son aylarda tekrarlayan akciğer enfeksiyonları nedeniyle defalarca hastaneye başvurdu. Felçli olduğu için yatarak bakım gören kadına yaklaşık bir ay önce bronkoskopi yapılmasına rağmen sorunun kaynağı bulunamamıştı. Ancak son olarak yapılan kontrollerde yaşlı kadının sağ akciğerinin tamamen kapandığı belirlendi. Bunun üzerine hasta Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi.

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur tarafından yapılan ileri tetkiklerde, sağ akciğere giden hava yolunun tamamen tıkalı olduğu tespit edildi. Hemen acil bronkoskopi planlandı. İşlem sırasında hava yollarında yoğun ve koyu sekresyon (salgı) bulunduğu, bu nedenle ayrıntılı görüntülemenin ancak temizlik sonrası yapılabildiği bildirildi.

Temizlik sonrası bronkoskopla hava yolları yeniden incelendiğinde, sağ akciğere giden bronşta sarı renkli bir yabancı cisim fark edildi. Görünüşü itibarıyla mısır tanesine benzeyen bu cisim, hastanın genel durumu nedeniyle genel anestezi gerektiren rijit bronkoskopi yöntemi yerine esnek bronkoskopla, vakum gücü kullanılarak çıkarıldı. Prof. Dr. Ergur, “Aspiratörün emme gücüyle bronkoskobun ucunu yabancı cisme sabitleyip, dikkatli şekilde hava yollarından dışarı çıkardık” dedi.

İşlem sonrası hasta yakınlarına tekrar tıbbi öykü sorulduğunda, kadının 5 ay önce yediği pizzada mısır taneleri bulunduğu ve o esnada herhangi bir belirti göstermediği öğrenildi. Uzmanlar, bu durumun, taneli gıdaların fark edilmeden soluk borusuna kaçabileceğini ve özellikle yatalak hastalarda riskin yüksek olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Altınışık Ergur, yemek borusu ile soluk borusu arasında yer alan epiglot adlı yapının normal şartlarda bu tür kazaları önlediğini, ancak yatar pozisyonda beslenme, konuşma veya gülme sırasında bu mekanizmanın devre dışı kalabileceğini ifade etti. “Kuru yemiş, nohut, mısır, hatta iğne ve diş protezleri gibi cisimler soluk borusuna kaçtığında öksürük refleksiyle dışarı atılabilir. Ancak başarılı olunamazsa, mutlaka bronkoskopi gerekir. Yabancı cisim çıkarılmazsa, akciğerde çökme (atelektazi), dirençli enfeksiyonlar ve kalıcı hasar gelişebilir,” dedi.