Alaşehir’e bağlı Evrenli Mahallesi’nde doğal yöntemlerle yetiştirdiği bal kabaklarını pazara getiren 67 yaşındaki üretici Mustafa Uslu, bal kabağının geçmişten günümüze şifa kaynağı olarak bilindiğini söyledi.

Bal kabağının hem kendisinin hem de çekirdeğinin sağlık açısından önemli faydalar sunduğunu dile getiren Uslu, “Eskiden atalarımızdan dinlerdik, şimdi teknoloji gelişti, internetten de öğreniyoruz. Kabağın kendisi ayrı, çekirdeği ayrı şifa kaynağı. Ekonomik olarak ucuz ama faydası çok. Mutlaka tüketilmesi gereken bir ürün” dedi.

A W605329 03

TARİŞ Üzüm Birliği’nden ortaklarına yenilikçi tarım hamlesi
TARİŞ Üzüm Birliği’nden ortaklarına yenilikçi tarım hamlesi
İçeriği Görüntüle

Bal kabağının mutfakta çok yönlü bir şekilde değerlendirilebildiğini belirten Uslu, tatlıdan gözlemeye, haşlamadan farklı yöresel lezzetlere kadar pek çok alanda tüketildiğini ifade etti. Kabak çekirdeğinin ise çerez olarak sıkça tercih edildiğini ve sağlık açısından sayısız fayda barındırdığını kaydetti.

Uzmanlar da bal kabağının A ve C vitamini, beta-karoten ve lif açısından zengin olduğunu belirterek, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, göz sağlığını koruduğunu ve sindirimi kolaylaştırdığını vurguluyor. Kabak çekirdeğinin ise protein, sağlıklı yağlar, magnezyum ve çinko bakımından zengin yapısıyla kalp sağlığını desteklediği, bağışıklığı güçlendirdiği ve özellikle erkeklerde prostat sağlığına katkı sağladığı ifade ediliyor.

Alaşehir'de bal kabağı sezonu açıldı-.2.1

Öte yandan Alaşehir semt pazarında bal kabağının kilosu ortalama 25 TL’den satışa sunulurken, büyüklüklerine göre tanesinin 100 TL’den başlayan fiyatlarla alıcı bulduğu öğrenildi. Vatandaşlar, hem uygun fiyatlı hem de faydalı olması nedeniyle bal kabağına yoğun ilgi gösteriyor.

Kaynak: İHA