Asırlık ağaçlardan toplanan kestaneler, yaklaşık bir aylık dinlendirme sürecinin ardından dikenli kabuklarından patoz yardımıyla ayrılarak tüketiciyle buluşuyor. Buldan Ziraat Odası tarafından coğrafi işaretle tescillenen Alandız kestanesi, ilçenin 1.150 rakımlı bölgelerinde yer alan 1.300 dekarlık üretim alanında yetişiyor.

Yaklaşık 19 bin ağacın bulunduğu bölgede geçen yıl 385 ton kestane üretimi gerçekleşirken, ağaç başına ortalama verim 30 kilogram civarında ölçüldü. Bu sezon üretimin geçen yıla kıyasla bir miktar artması ise üreticilerin yüzünü güldürdü. Alıcıların hasat döneminde bölgeye gelerek doğrudan üreticiden alım yapması da piyasayı hareketlendirdi.

Buldan'da kestane hasadı yüzleri güldürdü-.1

Alandız kestanesi bizim geçim kapımız

Alandız Mahallesi’nde üretim yapan Arzu Baş, şekercik cinsi olarak bilinen bu özel kestanenin bölge için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirtti. Hasat sürecinin zahmetli olduğuna dikkat çeken Baş, üretim aşamalarını şu sözlerle anlattı:

“Ekim ayının on beşinde hasada başlıyoruz. Ağaçları çubuklarla silkeleyen amelelerimiz oluyor, biz de yerden toplayıp çuvallara dolduruyoruz. Ardından motorlarla evlerimize getirip bahçeye seriyoruz. Üzerini otlarla kapatıp sulama yapıyoruz. Bu süreç tadını, aromasını ve şeker oranını artırıyor. Kasım ayının ortasında patoz işlemine geçiyoruz. Emeği çoktur ama kestanemizin tadı buna değer.”

Didim'de kasetler dijital ortama aktarılacak!
Didim'de kasetler dijital ortama aktarılacak!
İçeriği Görüntüle

Şekercik cinsi Alandız kestanesinin bölgeye özgü bir aroma taşıdığını vurgulayan Baş, “Herkesin bu lezzeti tatmasını isteriz. Yiyenlere afiyet olsun. Allah üreticimize hayırlı pazarlar versin” diyerek sezonun bereketli geçmesini diledi.

A W593503 03

Kaynak: İHA