Zor ve zahmetli bir süreç olmasına rağmen üreticiler, bu yıl verim ve kaliteden oldukça memnun. Ancak işçi bulmakta yaşanan sıkıntılar üreticilerin en büyük problemi olarak öne çıkıyor.
Buldan Ziraat Odası tarafından coğrafi işaret patenti alınan dünyaca ünlü Şekerci cinsi Alandız kestanesi, ilçede yaklaşık 19 bin ağaçta yetişiyor. 2024 yılında bin 300 dekar alanda 385 ton kestane üretimi gerçekleştirilen bölgede, bu yıl da benzer bir rekolte bekleniyor. Ağaç başına ortalama 30 kilogram verim alınması öngörülüyor.
Dikenli kabuğu nedeniyle sırıklarla ağaçlardan düşürülen kestaneler, toplandıktan sonra 20 ila 25 gün arasında kuyularda dinlendiriliyor. Bu süreçte kestaneler eğrelti otlarıyla örtülerek doğal aromasını kazanıyor.
Kestane üreticisi Sefa Karakaş, üretimin zahmetli ama bir o kadar da keyifli olduğunu belirterek, “Yemesi çok keyifli ancak üretimi oldukça zor. Ağaçlarımın yaşları genç olmasına rağmen verim ve kalite çok iyi. Havası, suyu ve toprak yapısıyla bölgemiz kestane üretimine çok uygun. Bölgemizin kestanesine talep çok oluyor. Allah bereket versin” dedi.
Hafta sonlarını üreticilere yardım ederek geçiren Remzi Hamamcıoğlu ise hasadın hem meşakkatli hem de keyifli olduğunu vurguladı: “Kestane üreticiliği emek isteyen bir iş. Arkadaşlarıma yardım ederken doğada temiz hava alıyorum. Bu yıl verim gerçekten çok iyi. Adını ve lezzetini Türkiye’de duymayan yok. Üreticilerimiz inşallah güzel bir sezon geçirir.”




