Tamamen doğal yöntemlerle yetiştirilen Kayaca Biberi, hem kurutmalık hem de turşuluk olarak değerlendirilerek acı severlerin sofralarına ulaşıyor. Yeniçeşme Mahallesi’nde üç dönümlük arazide üretim yapan Ziraat Teknikeri Mevlüt Gündoğdu, Kayaca Biberi’nin dekar başına yaklaşık bir ton verim sağladığını belirtti. Üretim sürecinin tohum seçiminden tarlanın hazırlanmasına kadar büyük özen gerektirdiğini dile getiren Gündoğdu, ata tohumuyla üretim yaptıklarını vurguladı.
“Kayaca Biberinin tohumlarını şubat ayında ekeriz. Fidanlar tüplere alındıktan sonra mart ayında tarlaya dikimini yaparız. Mayıs ayında başlayan hasat, ekim ayı başına kadar devam eder.” diyen Gündoğdu, biberin en büyük özelliğinin yoğun acılığı olduğunu söyledi.
Çizmelik, kurutmalık ve turşuluk olarak değerlendirilen Kayaca Biberi’nin bölge ekonomisine de katkı sağladığını belirten Gündoğdu, ürünlerinin özellikle Tavas ilçesi ve çevresinde satışa sunulduğunu ifade etti.
Tamamen organik yöntemlerle üretim yaptıklarını vurgulayan üretici, “İlaç kullanmıyoruz. Biber fidanlarını dikmeden önce toprağı hayvan gübresiyle zenginleştiriyoruz. Ayrıca düzenli çapalama yaparak yabancı otların büyümesine izin vermiyoruz.” sözleriyle doğal üretime verdikleri önemi anlattı.