Aydın’ın dağlarında genellikle dağlarda kendiliğinden yetişen ve olgunlaşarak kahverengiye döndükten sonra tüketilen beşbıyık meyvesi, kasım aylarında toplanmaya başlanan ve kış aylarında tüketiliyor. Beşbıyığın faydalarını bilenler ise rağbet göstermeye başladı.

Tam bir şifa deposu olduğunu ifade eden pazarcı esnafı Emrah Karaçoban; "Muşmulalarımız Ambarcık köyünden geliyor. Bunları dağ armudu il aşılayarak üretiyoruz. Dağlarda kendiliğinden yetişiyor genelde. Bol şifalı bir meyve, çekirdeklerini yutabiliyorsun.

Çekirdekleri zarar vermiyor. Sağlığa iyi geliyor. Faydaları çok. Karaciğerdeki toksinlerin vücuttan atılmasını destekliyor, astım, bronşit gibi solunum yolları enfeksiyonu hastalıklarına iyi gelir. Yani kış aylarında yenebilecek bir meyve.

Mükemmel bir meyve ancak hak ettiği değeri tam göremiyor. Eskiler bunun önemini biliyor gelip hemen alıyor. Yani faydasını bilen fiyatını sormadan alıyor. Doğal bir meyve. İlaç, gübre yok. Üretim için fidanlarını dikip aşılayan da var ama bizim buralarda genel olarak dağlarda kendiliğinden yetişiyor.
Kilosu normalde 100 TL'den satılıyor ama ben herkes yiyebilsin diye 50 TL'den satıyorum" diye konuştu.




