Kıstelyevm, maddi konularda kullanılan bir terimdir. Bu yüzden çağrıştırdığı alan sınırlıdır. Bu terimin ne anlama geldiğini birçok vatandaş merak etmektedir. Peki  Kıstelyevm ne demek? Kıstelyevm usulü nasıl hesaplanır?   Kıstelyevm ödeme ne demek? İşte ayrıntılar...

Kıstelyevm ne demek?

Kıstelyevm, anlatması zor olan bazı kavramlardan biridir. Hem kafa karıştırıcı hem de ilişkilendirilecek bir alan bulmak zor olabilir. Kıstelyevm ne demek diye sorarken bu zorluğu yaşayabiliriz. Kıstelyevm, para ile ilgili konularda karşımıza çıkan bir terimdir.

Para ile ilgili konular arasında maaş, bankacılık sistemi gibi şeyler sayılabilir. Çünkü bu terim için verilen örneklerin çoğu bu alandadır. Kıstelyevm, bankacılıkta genelde faiz ile ilgili olarak kullanılır. Ama kıstelyevm bankacılıkta ne anlama gelir öğrenmeden önce kelimenin anlamını bilmemiz gerekir. Kıstelyevm, kısıtlama anlamına gelir.

Kıstelyevm usulü nasıl hesaplanır? 

 Kıstelyevm, gün kısıtlaması anlamına gelir ve amortisman hesaplama tekniklerinde kullanılır.  Örnek olarak bir işçinin yılda dört defa yarım maaş ikramiye aldığını varsayalım. İşçinin 1 yıl 6 ay 10 gün çalıştığı durumda, ikramiye alacağı şöyle hesaplanır: Maaş : 1200 TL brüt. Yarım maaş : 600 TL 1 yıl için : 2400 TL brüt 6 ay için : 1200 TL brüt (2400/12)x6 ay= 1200) 10 gün için : 65,75 TL brüt (2400/365)x 10 gün=65,75) Toplam : 3665,75 TL'dir.

 Kıstelyevm ödeme ne demek?

Kıstelyevm ödeme, gün sayısına göre yapılan bir ödeme türüdür. Bu terim, bankacılık, maaş, amortisman gibi alanlarda kullanılır. Mesela, bir kredinin faizini veya bir taşıtın amortismanını, kredi veya taşıtın kullanım süresine bağlı olarak belirlemek kıstelyevm yöntemiyle ödeme yapmak demektir. Kıstelyevm sözcüğünün TDK sözlükteki karşılığı ise çalışılmayan günler için aylık ve günlük olarak yapılan kesintidir. Kıstelyevm sözcüğü, kıstas ve yevmiye sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.

Kıstelyevm promosyon nasıl hesaplanır?

Kıstelyevm  promosyonu almak için bankanızla 3 yıllık bir sözleşme imzalamanız gerekiyor. Eğer bu süre içinde maaşınızı başka bir yere aktarırsanız ya da SGK maaşınızı durdurursa, promosyonun bir kısmını geri vermeniz gerekiyor. Geri vermeniz gereken miktar, promosyonun ödendiği günden itibaren ne kadar süre geçtiğine bağlı olarak belirleniyor. Örneğin, 3 yıllık bir promosyon aldınız ve 1 yıl sonra maaşınızı değiştirdiniz. O zaman, promosyonun 2/3’ünü geri ödemekle yükümlüsünüz. Bu geri ödeme yöntemine kıstelyevm deniyor.

Kaynak: Haber- Hatice Zeybek