Manisa'da "Bağımlılıkla mücadele" temasının işlendiği kısa filmler, izleyenlerin büyük beğenisini topladı. Manisa Sosyal Bilimler Lisesi Sinema Kulübü, bağımlılıkla mücadele konusunda örnek bir çalışmaya imza attı. Okul idaresinin de desteğiyle kısa film yarışması düzenleyen kulüp öğrencileri, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hesna Doğruyol öncülüğünde oluşturdukları oyuncu kadrolarıyla birbirinden kaliteli kısa filmler ortaya çıkararak, hem kamera önü deneyimi kazandı hem de bağımlılıkla mücadeleye dikkat çekti.
Aralarında Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) İletişim Fakültesi Dekanı ve Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Prof. Dr. Meral Özçınar, Manisa Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Ümit Atman ve tiyatro, seslendirme, sinema sanatçısı Ali Hakan Beşen’in de yer aldığı jüri tarafından dereceye giren filmler özenle seçildi.
Programda bağımlılıkla mücadele konulu konuşma yapan Manisa Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Ümit Atman, özellikle gençler arasında yaygınlaşan dijital ve madde bağımlılığına dikkat çekti. Atman, "Bağımlılık, çok komponentli bir eylem, bir hastalık. Aileye bağlı sebepleri var, kişiye bağlı sebepler var, ailenin dışında kişinin çevresi de etkili oluyor.
Arkadaşlarının yanında durabilmek için bir gruba ait olabilmek için gençler buna başlayabiliyor. Yine ailesinde bir madde kullanımı varsa, ebeveynlerinden biri kullanıyorsa, ebeveynleriyle ilişkisi sağlıklı değilse yine madde bağımlılığı, davranışsal bağımlılığı ortaya çıkabiliyor.
Bağımlılıklardan tedavi olarak kurtulabiliriz. Meslektaşlarımın eşliğinde psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve yardımcı sağlık personeliyle birlikte hizmet veriyoruz. Kişiyi 21 gün tedavi altına alıyoruz. İlaç tedavisi yanında grup terapilerimiz var. Günaydın toplantılarımız var.
Uğraş ve spor etkinlikleri yapılıyor. Pek çok rehabilitasyon çalışması yapılıyor. Bunlar çok kıymetli hizmetler. Fakat bağımlılık tedavisi bir kez hastaneye yatıp 3 hafta tedavi aldıktan sonra bitmiyor, en az 12 ay sürüyor. Bu yüzden kontrol çok önemli. Bağımlılık bir nöropsikiyatrik hastalıktır. Bağımlının tedavisinde kişinin destek görmesi, anne ve babasının yanında olması, kardeşinin, sevdiklerinin, okulunun, çevresinin yanında olması ve onu desteklemesi çok önemli" diye söyledi.
"Bağımlılığı anlatmanın en güçlü yolu sanat"
Manisa Celal Bayar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meral Özçınar ise sinemanın eğitici ve dönüştürücü gücüne vurgu yaptığı konuşmasında, "Gençlerin kendi hikayelerini anlattığı her film, geleceğe bırakılan bir izdir. Bu tür yarışmalar, onların potansiyelini ortaya koyması açısından çok önemli. Bağımlılığı anlatmanın en güçlü yolunun sanat ve sinema olduğunu düşünüyorum. Öğrenci kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Önümüzdeki dönem sinema kulübünün gönüllü destekleyicisiyim. Bu salondaki gençlerle birlikte Manisa'da film festivali yapabiliriz" dedi.
Konuşmaların ardından törende ilk üçe giren kısa filmlere ve en iyi oyuncu, en iyi senaryo gibi kategorilerde derece alan öğrencilere ödülleri, protokol üyeleri ve okul idarecileri tarafından takdim edildi. Ayrıca ödül töreninde sahne alan okul öğrencilerden Çınar İnal ve Elif Doğruyol, piyano resitalleriyle dinleyenleri mest etti.
Ödül törenine, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Erdinç Balcı ve Ömer Kahraman, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Aydın da katıldı.