17 Mart 2025 tarihinde yürürlüğe giren Bulaşanlar Genel Talimatı kapsamında Manisa İl Bulaşan Komisyonu kuruldu ve kuru üzümde MOSH ve MOAH bulaşanlarının önlenmesine yönelik çalışmalar resmen başladı.

İl Bulaşan Komisyonu tarafından hazırlanan faaliyet planının ilk adımı, üretim aşamasında uygulanacak İyi Tarım Uygulamaları Kılavuzunun oluşturulması oldu. Bu kapsamda gıda işletmeleriyle gerçekleştirilen toplantıda, kuru üzüm üretiminde MOSH ve MOAH bulaşan kaynaklarının elimine edilmesi ve gıda güvenilirliği sistemlerinin güçlendirilmesi için değerlendirmeler yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, kuru üzümün Türkiye’nin ihracatında taşıdığı öneme vurgu yaparak şunları söyledi:
“En önemli ihracat kalemlerimizden biri olan kuru üzümün üretimi ve ihracatının sorunsuz gerçekleşmesi için gereken tüm çalışmaları titizlikle sürdürüyoruz. MOSH ve MOAH bulaşanlarının kaynağında önlenmesi, ürünlerimizin uluslararası pazarlarda güvenle yer almasını sağlayacak.”

Üzüm Fiyatlarına Tepkiler Yükseliyor: TARİŞ Başkanı Şen, Pazar Sorununa Dikkat Çekti
Üzüm Fiyatlarına Tepkiler Yükseliyor: TARİŞ Başkanı Şen, Pazar Sorununa Dikkat Çekti
İçeriği Görüntüle

Toplantıya; İl Müdürü Mehmet Karayılan’ın yanı sıra İl Müdür Yardımcısı Ali Gök, Gıda ve Yem Şube Müdürü Dr. Defne Bacınoğlu, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Ali Güler, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden Oğuz Aşçıoğul, Manisa Ticaret Borsası’ndan Özlem Çetin, S.S. Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği yetkilileri, kuru üzüm işletme temsilcileri, İl Müdürlüğü Bulaşan Sorumluları ve teknik personeller katılım sağladı.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hazırlanan kılavuzun üretim sahasında hızla uygulanmaya başlayacağını, böylece kuru üzümde uluslararası gıda güvenliği standartlarının daha da güçlendirileceğini açıkladı.

Muhabir: Abdullah Akar