Demirci'de Mayasından Ailesi, adından oldukça söz ettirmeye devam ediyor. Atadan kalma usulleri, en eski buğdayları ve ekşi mayayı bir araya getirerek ülkenin dört bir yanına gerçek ve sağlıklı ekmek ulaştırıyor.

5 yıldır binlerce eve misafir olan Mayasından Ailesi, ürün yelpazesini genişletse de, amaçları ilk günkü gibi aynı: sağlıklı ve gerçek gıdayı sofralara ulaştırmak. Özellikle 1200 gramlık çavdar ekmeğinin 6 market ekmeğine denk gelmesi, hem besin değeri hem de ekonomik açıdan sağladığı avantajı gözler önüne seriyor.

Gittikçe düşen besin kalitesine ve artan sağlıksız üretime karşı mücadele eden aile, sadece fırıncılıkla kalmıyor:
"Köylünün en iyi bildiği işi yapıyoruz, mesela gerçek ekmek yapıyoruz. Çevremizde, köyümüzde temiz tarım yapan herkese ulaşmaya çalışıyoruz."
Bu vizyonla hayata geçirilen Köylü Pazarı Projesi ile köylünün ürettiği doğal mahsuller, en uygun pazar fiyatlarıyla doğrudan tüketiciye ulaştırılıyor. Amaçları açık: Herkes gerçek ekmek ve doğal mahsuller tüketsin. Mayasından Ailesi, Manisa'nın dağ köyünden ülkenin dört bir yanına uzanan bu emek ve gelenek yolculuğunda, hem köy ekonomisini destekliyor hem de tüketicilere hilesiz ve sağlıklı gıda alternatifi sunuyor.
Köy Fırınından Sofranıza
Manisalı kadınlar yılmadan mücadele ediyor, 24 saatte 8 fırın ekmek pişirilebiliyor. Her seferinde fırın baştan yakılıyor, odun taşınıyor, temizleniyor ve ısısı yeniden ayarlanıyor. Aynı zamanda ekmeklerin lezzet sırrı ise en eski buğday, en eski maya ve taş fırının bir araya getirilmesinde saklı.
Mayasından Ailesi, tüm ekmeklerini siparişe özel, taze pişirme ilkesiyle hareket ediyor. Kargo gününden hemen önce hazırlıklar başlıyor. Pişen ekmekler soğur soğumaz paketleniyor ve o gün içinde kargo şubesine uğramadan doğrudan dağıtıma çıkarılıyor.
Aynı zamanda en sevilen ve her şeyin başlangıcı olan Mahmutlar Köy Ekmeği, adını köyden alıyor. Ancak, ekmeğin yapısı gereği bazı yanlış anlaşılmalar yaşanabiliyor, fakat Manisalı kadınlar bu duruma şöyle cevap veriyor;
"Ekmek gönderdiğimiz takipçilerimizden sert diyenlere anlatmaya çalışıyoruz ama çavdar ekmeğini ekşi maya ile yapıyoruz, yapısı gereği sert oluyor. Ekmeklerimiz oldukça lezzetli ve dolguludur. Bu, yıllardır köyde süregelen geleneksel üretim tarzının doğal bir sonucudur.
Mayasından ailesi," En en eski usul fırın, çok emek gerektiren ve emeğinden erinmez köylü. 24 saatte hiç durmadan en fazla 8 fırın ekmek pişirebiliyoruz. Ve her seferde fırınımızı baştan yakıyoruz. Aslında yaptığımız, yapmak istediğimiz tam olarak şu, biraz detaylı anlatacak olursak şöyle söyleyebilirim;
Hiçbir ekmeğimizi önceden pişirmiyoruz. Sipariş verdiğiniz zaman sadece sayı listemize dahil oluyorsunuz. Kapasitemiz dolduğu an ise sayı listelerimizi kapatıyoruz. Kargo günümüzden hemen önce mayalama ve pişirme hazırlıklarına başlıyoruz.

Pişen ekmeklerimizi ise soğur soğumaz paketleyip o gün içinde kargo şubesine uğramadan doğrudan dağıtıma çıkmasını sağlıyoruz. Böylece fırınımızdan hep taze, siparişe özel pişmiş ekmek gönderimini sağlamış oluyoruz.
"Çavdar ekmeği 6 market ekmeğine denk geliyor"
5 yıldır binlerce eve misafir olduk, bir ekmek ile başladık ve şuan bir sürü ekmek çeşidi ekledik. Bu köyde her yer ekmek, Sokaklar ekmek kokar. Her evde bir fırıncı vardır. Yüzlerce yıldır ekmek yapılır. Ve bizde bu ekmeği bir dağ köyünden tüm ülkeye gönderiyoruz.

Mahmutlar ekmeğimiz daha çok tercih ediliyor ama çavdarın müdavimi ayrı, 1200 gram çavdar ekmeği 6 market ekmeğine denk geliyor. Ekonomik olarak hepimiz zor günlerden geçiyoruz, ve tüketilen besinlerin kalitesi her geçen gün düşüyor.

Sağlıksız üretim ve tüketim artıyor. Biz ise var gücümüzle güzeli üretmeye çalışıyoruz. Köylünün en iyi bildiği işi yapıyoruz, mesela gerçek ekmek yapıyoruz. Çevremizde ,köyümüzde temiz tarım yapan herkese ulaşmaya çalışıyoruz.

Köylü pazarı projesini hayata geçirdik, Köylümüzün ürettiği bu mahsülleri en uygun fiyatlarla ,pazar fiyatlarıyla sizlere ulaştıracağız, istiyoruz ki herkes gerçek ekmek tüketsin. Herkes Kolayca köylünün ürettiği Doğal mahsullere ulaşsın. İşte amacımız, niyetimiz, yolumuz budur."

Manisa'nın Hünerli kadınları...Televizyon Ekranlarına Uzanan Başarı Hikayesi
Mayasından Ailesi'nin kadınları, başarı hikayeleriyle ulusal basının da gündemine oturdu. Yüksek emekle ürettikleri doğal ekmeklerle adından söz ettiren bu girişimci kadınlar, televizyon programlarına konuk olarak seslerini tüm Türkiye'ye duyurma fırsatı yakaladı.

Gerçek ekmek üretimi misyonuyla yola çıkan Mayasından Ailesi’nin üyeleri, kısa sürede sosyal medyadan ulusal kanallara taşındı. Manisalı hünerli kadınlar, öncelikle Alişan ile Hayata Gülümse programına davet edilerek, köyde verdikleri mücadeleyi ve geleneksel fırıncılık hikayelerini izleyicilerle paylaştı.

Ardından, emekçi kadınlar nowhaber’e konuk oldu ve hilesiz, sağlıklı ekmek üretme çabalarıyla bir kez daha takdir topladı. Başarılarıyla adından söz ettiren bu köy fırınının ekibinde yer alan kadınların, sadece geleneksel bilgiyle değil, aynı zamanda modern eğitimle de donanımlı olduğu da ortaya çıktı.
Gelen bilgilere göre, Mayasından Ailesi'nde üretim sürecine katkıda bulunan kadınların arasında mimar ve mühendislerin de bulunduğu öğrenildi. Bu durum, Manisalı kadınların, mesleki kariyerlerini geleneksel ve sağlıklı üretime adadıklarını gösteren çarpıcı bir örnek olarak değerlendirildi.





