Manisa ve Sarıgöl Türkiye'de üzüm denince akla ilk gelen lokasyonların başında yer alıyor. Son yıllarda özellikle döviz kurlarındaki hareketlilik ise çiftçileri zorlamaya devam ediyor.
Bağdaki yüksek maliyetli işlemlerden birisi de budama işi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle bu sezon için 1500 TL'den açıklanan budak işlemi sonrası aileler güzel havayı da fırsat bilerek budak işlemlerini kendileri yapıyorlar.

Sarıgöllü üzüm üreticisi Ramazan Karahan, budama işinin mart ayı sonuna kadar sürdüğünü belirterek, "Havalar uygun olduğu sürece bağımıza geliyoruz. Eşimle, kayınpederimle birlikte çalışarak budamayı kendimiz yapıyoruz. Böylece ciddi bir masraftan kurtulmuş oluyoruz" ifadelerini kullandı. Üreticiler, ailece yapılan budama çalışmalarının hem maliyetleri düşürdüğünü hem de bağların daha özenli şekilde bakımının yapılmasını sağladığını dile getirdi.

Budama işinin ardından bağlarda sıradaki işlem ise budanan yeni sezon çubuklarının tellere bağlandığı, bağlama işlemi olacak. Yüksek maliyetler karşısında önlem alan üreticilerin bağlama işlemini de olabildiğince kendilerinin yapması bekleniyor.




