Manisa lalelerinden sonra Spil Dağı Milli Parkı'nda açan ve halk arasında yaban gülü olarak da bilinen şakayıklar, yaklaşık 10-15 gün boyunca canlılığını koruyarak parka eşsiz bir güzellik katıyor. Koruma altındaki bu nadide bitkinin koparılması durumunda ise 557 bin 212 TL idari para cezası uygulanıyor.

A W462903 05

1517 rakımlı Spil Dağı Milli Parkı, zengin yaban hayatı, endemik bitki türleri ve doğal güzellikleriyle doğa tutkunlarının gözde mekanlarından biri. Bu dönemde özellikle parlak kırmızı rengi ve gül benzeri katlı yapraklarıyla öne çıkan şakayıklar, parkı adeta kırmızı bir örtüyle kaplıyor.

Turgutreis Gazi Mustafa Kemal Bulvarı trafiğe açıldı
Turgutreis Gazi Mustafa Kemal Bulvarı trafiğe açıldı
İçeriği Görüntüle

A W462903 06

Parlak kırmızı rengiyle büyülüyor

Laleler gibi ortalama on gün boyunca çiçekli kalan şakayıklar, Spil Dağı'nın doğal estetiğine büyük katkı sağlıyor. Koparılması yasak olan ve biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla koruma altına alınan şakayıkları koparanlara 557 bin 212 TL para cezası uygulanıyor.

A W462903 07

Şakayık, Asya'da özellikle Çin ve Japonya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın birçok bölgesinde, Türkiye'de ise Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde doğal olarak yetişiyor. Ilıman iklimlerde yaşamaya uygun olan bu nadide bitki, Spil Dağı'nda da doğal ortamında yaşamını sürdürüyor.

Kaynak: İHA