Demirci ilçesinde kışın sofraların baş tacı olan tarhana çorbası, 16 farklı sebze ve meyve kullanılarak geleneksel imece yöntemiyle yapılıyor. Özellikle Akdere Mahallesi'ndeki kadınlar, kış mevsimi yaklaşırken kışlık yiyeceklerini dayanışma içinde, el birliğiyle hazırlama telaşına giriyorlar.

Demirci tarhanası, kırmızı biber, domates, nohut, fasulye, sarımsak, soğan, patates, patlıcan, kabak, alıç, kuşburnu, kızılcık, ayva, elma, nane ve maydanoz gibi tam 16 çeşit meyve ve sebzeyle hazırlanıyor.

Bu harç, öncelikle odun ateşinde pişiriliyor. Pişirme sonrası bir gün dinlendirilen harç, ardından hamurla karıştırılarak tam 16 gün boyunca her gün yoğruluyor. On altıncı günün sonunda harç, küçük parçalara ayrılarak temiz bezlerin üzerine serilip güneşte veya uygun ortamda kurumaya bırakılıyor. Kuruyan tarhana daha sonra ufalanıp toz haline getiriliyor, eleniyor ve belli bir süre bekletildikten sonra tüketilmeye hazır hale geliyor.

Akdere Mahallesinden Asya Yaraşan yaptığı açıklamada, "Kış tarhanası yapıyoruz. İçerisine soğan, kuşburnu, hünnap, alıç, kızılcık, sarımsak katıyoruz. Hepsini kazanda kaynattıktan sonra soğumasının ardından hamurla yoğuruyoruz. 15 gün boyunca her gün yoğurup bekletiyoruz. 15'inci günün sonunda komşularımızla birlikte imece ile tarhanayı öğütüyoruz. Bizim tarhanamız çok güzel ve çok şifalı. Her yörenin farklıdır ama Demirci tarhanasının tadı ve lezzeti bir başka. İstanbul, İzmir ve Manisa gibi illere gönderim yapıyoruz" dedi.






