Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, TARİŞ Kooperatifi tarafından üzüm yetiştiriciliği ve kalıntı sorunlarına yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Sarıgöl Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz, TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Ferhat Şen, Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Akar, Sarıgöl TARİŞ Kooperatif Başkanı Abdil Erol, Sarıgöl TARİŞ Kooperatif Müdürü Halil Güvendiren, siyasi parti başkanları, ilçe oda başkanları ve çok sayıda üzüm üreticisi katıldı.
Toplantıda konuşan TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Ferhat Şen, TARİŞ'in faaliyetleri hakkında bilgi verdikten sonra, üzümlerdeki kalıntı sorunlarının çekirdeksiz kuru üzüm satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Bu sorunun çözümü için TARİŞ, tarım ilçe müdürlükleri, zirai ilaç bayileri ve çiftçilerin iş birliği yapması gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, üzüm sektörünün büyük zarar göreceğini ifade etti.
AR-GE Müdürlüğü ve kooperatif ziraat mühendisleri, yasaklı zirai ilaçlar ve maddeler hakkında üreticileri bilgilendirdi. Kalıntı sorunlarını önlemek için yapılması gereken uygulamalar hakkında da bilgi verildi.
TARİŞ Üzüm Birliği entegre üzüm işletmesi kalite kontrol şefi, üzümlerdeki yabancı maddeler konusuna değindi. Üzüm içinde bulunan taş, metal, cam parçaları ve saçma gibi maddelerin görsellerini paylaşarak, üreticilerin bu konuda daha dikkatli olmalarını istedi. Bu konunun, ülkenin ekonomik kayıplarını önlemek açısından önemine dikkat çekti.
Ayrıca Şen, TARİŞ'in Türkiye'deki en kaliteli pekmezi ürettiğini ve pekmez sektöründe büyümeye devam edeceklerini belirtti. Milli Savunma Bakanlığı ile 400 milyon liralık bir anlaşma yaptıklarını ve askerlerin atıştırmalık ürünlerinin TARİŞ tarafından karşılandığını açıkladı.
Şen, ıskarta ve yaş üzüm fiyatlarını etkilemek için TARİŞ'in devreye girmesi gerektiğini ifade ederek, 1 Ağustos'ta 100 TL fiyat verdiklerini, 20 ton üzüm aldıklarını ve 7 yurtdışı ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi. Toplantıda üreticilerin soruları da yanıtlandı.