DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Yeni Yol grubunda yaptığı konuşmalar ile dikkat çekti. Özellikle son yıllarda tarım konusunda atılan yanlış adımlara değinen Babacan hükümetin tarım politikalarına eleştiri getirdi.
Ali Babacan, “Eskiden Rize’de Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan çay fiyatı, bu sene sosyal medyadan sessizce ve mahcup bir şekilde yayınlandı” diyerek çay fiyatının düşük olduğunu vurguladı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın konuşmalarında ön plana çıkan diğer noktalar ise şunlar oldu;
“Dün Tarım Bakanlığı Çaykur’un çay alım fiyatlarını açıkladı: 25 lira 44 kuruş. Eskiden Rize’de bizzat Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan çay fiyatı, bu sene bakanlığın sosyal medya hesabından sessizce ve mahcup bir şekilde yayınlandı. Yani internetten gösterdiler, kaçtılar. Niçin böyle yaptılar? Çünkü çay üreticisinin yüzüne bakacak halleri yok. Çünkü biliyorlar ki, çayın üretim maliyeti zaten kiloda 25 lirayı buluyor. İşçilik dahil 29 liraya çıkıyor. Açıkladıkları fiyat 25 lira 44 kuruş. Ne kadar ince hesap yaptılarsa 44 kuruş da var. Çaykur’un alım yapacağı fiyattaki artış: %33,89, TÜİK’in açıkladığı enflasyon %37,86. Yani, açıklanan alım fiyatındaki artış, resmi enflasyonun, TÜİK enflasyonun dahi altında. Sizin tarım politikanız bunu mudur arkadaş? Üretimi desteklemek, üreticiyi desteklemek bu mu?
Bakın bugün Dünya Çiftçiler Günü değil mi? Tarım ve hayvancılığın herhalde en zor döneminden geçiyor ülkemiz. Hayvan popülasyonumuz düşüyor. Daha geçen hafta bir milyon ton mısırın ithal edilmesiyle ilgili karar alındı, tek imzayla Resmî Gazete’de yayımlandı. Bir milyon ton mısır… Ya siz Avrupa’nın en büyük topraklarına, en büyük tarım alanlarına sahip olun, Avrupa’nın en büyük, en genç nüfusuna sahip olun sonra bu ülkeyi hayvan ithalatına, et ithalatına, mısır ithalatına mahkûm edin. Bu mu politika? Bilmiyorlar arkadaşlar bilmiyorlar. Çiftçinin halinden anlayan yok, tarım politikasından anlayan yok.
Bakın biz defalarca söylüyoruz. Çözüm basit diyoruz. Bu ülkede siz enflasyonu mu düşürmek istiyorsunuz? Bu ülkede tarımsal üretimi mi artırmak istiyorsunuz? Çok basit diyoruz. Şu faize vereceğiniz paranın dörtte birini çiftçiye verin bu tarım ayağa kalkar diyoruz. Gübrenin yarısının devlet tarafından karşılanması lazım diyoruz. Yemin yarısının devlet tarafından karşılanması lazım diyoruz. Elektrik ve mazotun daha uygun şartlarda çiftçimize temin edilmesi lazım diyoruz.
Bütün sulama yatırımlarının Türkiye’de beş yılda tamamlanması mümkün diyoruz. Bakıyoruz iki nehrin aktığı Çukurova şu anda susuz. Konya Ovası su diye inliyor, büyük büyük obruklar oluşuyor ovada. 300 metre, 400 metreden su çekiliyor şu anda Konya Ovası’nda. Mavi Tünel Projesi 15 yılı geçti adı var kendi yok… Her işi bırakın tarıma, sulamaya yatırım yapın ve hesabını kitabını yaptık. Baraj, gölet, isale hattı, kapalı basınçlı sistemler, damlama sulama, yağmurlama tamamını tamamını toplayın beş yıla bölün, beş yılın bütçesiyle bunu bitirmek mümkün. Ama önce o irade lazım. Önce o kararlılığı ortaya koymak lazım. Önce çiftçinin, üreticinin halinden anlamak lazım.”