Manisa'da Avrupa Spor Haftası’na özel etkinlik
Manisa'da Avrupa Spor Haftası’na özel etkinlik
İçeriği Görüntüle

15 Ağustos itibarıyla hasadı başlayan Kırkağaç kavunu, kendine özgü deseni, kokusu, tadı ve dayanıklılığı ile ününü pekiştiriyor. İlçede kurulan modern depolarda askıya alınan kavunlar, gelişmiş iklimlendirme sistemleri sayesinde kış boyunca sofralara ulaştırılacak.

Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, kavunun ilçe ekonomisi için vazgeçilmez olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
"Hasadımızın bereketini yaşıyoruz. Kavun bizim için sadece bir ürün değil, geçim kaynağımız. Çeyizden eğitime kadar ailelerimizin pek çok ihtiyacı kavundan karşılanıyor. Depolarımız özel yalıtımlı, klimalı ve ozon makineli sistemlerle donatıldı. Böylelikle dayanıklılığıyla ün kazanan Kırkağaç kavunumuz, mart ayına kadar sofralara ulaşıyor."

A W548577 04

Özarı, bu yıl yaklaşık 30 bin ton rekolte elde edildiğini, bunun 20 bin tonunun yaz aylarında tüketildiğini, kalan kısmının ise kışa saklandığını ifade etti. Ayrıca kavunun Türkiye’de 38. coğrafi işaret alan tarım ürünü olduğunu, bu yıl da Avrupa Birliği’nden tescil aldığını belirterek, “Manisa’nın AB’den coğrafi işaretli ilk ürünü Kırkağaç kavunu oldu. Bu bizim için gurur kaynağı” dedi.

A W548577 01

Yaklaşık 40 yıldır kavunculuk yapan üretici Apti Kayacık ise, kavunun dayanıklılığına dikkat çekerek, “Kırkağaç kavununun en büyük özelliği mart ayına kadar bozulmadan dayanabilmesi. Aynı tohum başka şehirlerde denendi ama başarılı olunamadı. Bu özellik sadece Kırkağaç topraklarında ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Modern depolarda bekleyen Kırkağaç kavunları, aralık ayından itibaren İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına gönderilerek tüketicilerle buluşturulacak.

Kaynak: İHA