Emekli olduktan sonra 10 yıl önce Çivril’in Gürpınar Mahallesi’ne yerleşen Nacaklı, hobi olarak başladığı ceviz yetiştiriciliğini kısa sürede ciddi bir üretim faaliyetine dönüştürdü.

35 dönüm araziye bin 200 ceviz ağacı diken Nacaklı, ağaçlarının 9 yaşına gelmesiyle önemli bir hasat elde etti. Son hasadında 10 ton ceviz toplayan Nacaklı, cevizlerin 12 yaşından itibaren asıl verime ulaşacağını belirterek, hedefinin yıllık bin ton üretim yapmak olduğunu ifade etti. Üretiminde Chandler cinsi cevizleri tercih eden Nacaklı, cevizde marka olma hayalini de taşıyor.

Avrupa'da 40 yıl çalıştı! Denizli'de çiftçilik yapıyor-.1.

Nacaklı, tarımın planlı ve bilinçli yapılması durumunda kazançlı olduğunu vurguladı. “Şu anda bile Fransa’daki döner işyerlerimden daha fazla kazanıyorum” diyen Nacaklı, ağaç bakımının zahmetli olduğunu ancak emeğin karşılığının alınabileceğini söyledi. Cevizlerin toplanması hâlen el emeğiyle yapılırken, boylama, soyma ve kurutma işlemlerinin mekanik olarak gerçekleştirildiğini belirtti. 350 metrekarelik kapalı alanında kurduğu kurutma sistemiyle cevizleri nemsiz şekilde 10 gün içinde hazırlıyor.

Gürpınar cevizinin alıcısının her zaman hazır olduğunu dile getiren Nacaklı, “Bölgede yetişen cevizin alıcısı genellikle Güneydoğu’dan geliyor. Tatlılarda kullanmak için alıyorlar. Üretici ekstra çaba harcamadan ürününü satabiliyor” dedi.

Anlaşmalar tamamlandı! Türkiye Çin'e satacak...
Anlaşmalar tamamlandı! Türkiye Çin'e satacak...
İçeriği Görüntüle

Bu yıl soğuk ve zirai don nedeniyle verimin düştüğünü belirten Nacaklı, buna rağmen kilo fiyatının tatmin edici olduğunu ifade etti. Gürpınar cevizi yerinde 180 ila 200 lira arasında alıcı buluyor. Nacaklı, bölgenin toprak ve iklim yapısının cevizin rengini ve aromasını olumlu etkilediğini, bu nedenle bölge cevizi’nin diğer bölgelerdekilere göre daha çok tercih edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA