İncirin anavatanı olarak kabul edilen Anadolu’da, son yıllarda yapılan tescil çalışmalarıyla birlikte incir çeşitliliği arttı. Türkiye genelinde yetiştirilen ve tescillenen 42 incir çeşidinin önemli bir kısmı Aydın’da bulunuyor. En çok bilinen ve üretilen türler arasında Sarılop, Bardakçı, Bursa Siyahı, Sarızeybek, Sultan Selim, Beyaz Orak, Morgöz, Akça, Siyah Orak, Divrek Kara ve Yeşilgüz yer alıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2024 yılında Türkiye’de toplam 375 bin ton incir üretildi. Aydın 209 bin tonla birinci sırada yer alırken, İzmir 82 bin tonla ikinci, Bursa ise 33 bin tonla üçüncü oldu.
2025 yılı sezonunun erkenci incirleri olan Siyah ve Beyaz Orak türleri Aydın’da ilk meyvelerini verdi. Hasadı yapılan incirler pazara ulaştı ve sofralarda yerini almaya başladı. Kentte en çok üretimi yapılan Sarılop türünün ise Ağustos başında çıkması bekleniyor.