Sarıgöl'ün kadın muhtarı işini ve bağcılığı bir arada yürütüyor
Sarıgöl'ün kadın muhtarı işini ve bağcılığı bir arada yürütüyor
İçeriği Görüntüle

Sarıgöl'de uzun yıllardır üzüm yetiştiriciliği en çok tercih edilen ürün olarak karşımıza çıkıyordu. Fakat son yıllarda susuzluk ve değişen iklim şartları çiftçileri yeni ürünler denemeye sevk ediyor.

Sarıgöl'ün Yayla mahallelerinden olan Beyharmanı'nda da geçim kaynağı börülce olmaya başladı. Beyharmanı mahalle muhtarı Mustafa Sarıtaş ,''Bizim burası yayla olduğu için kaliteli börülce yetişiyor, o yüzden alıcılarımız çoğalıyor, tarladan toplanıp ve kasalanıp Türkiye'nin her bir noktasına gönderiyoruz.'' dedi.

Börülce2Börülce 3Börülce Nerelerde Yetişir?

Börülce, sıcak iklimleri seven, kuraklığa dayanıklı bir baklagil türüdür. Anavatanı Afrika olan bu bitki, günümüzde dünyanın birçok sıcak ve ılıman bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Gelişme döneminde bol güneş ve ılık hava isteyen börülce, aynı zamanda düşük su ihtiyacı sayesinde susuz tarım yapılan bölgelerde de tercih edilir.

Dünyada börülce, en çok Afrika kıtasında, özellikle Batı Afrika ülkelerinde yetiştirilir. Bunun yanında Hindistan, Güneydoğu Asya, Güney Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri’nin güney eyaletlerinde (özellikle Teksas, Georgia ve Mississippi) de yaygın olarak üretilmektedir. Bu bölgelerde iklimin sıcak ve toprağın hafif yapıda olması, börülce tarımı için oldukça elverişlidir.

Türkiye’de ise börülce, en çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Özellikle İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Antalya, Mersin ve Adana gibi illerde üretimi yaygındır. Bu bölgelerdeki sıcak ve ılıman iklim, börülcenin büyüme dönemine uygun koşullar sağlar. Ayrıca kıyı bölgelerde, nem oranının yüksek ve don riskinin düşük olması, verimli ürün alınmasına katkıda bulunur.

Muhabir: Abdullah Akar