Marmara Bölgesi'nde yer alan Bursa, Türkiye'nin en kalabalık 4. şehridir. Turizmin canlanmasına büyük bir katkı sağlayan Bursa, yöresel ile ön plana çıkar. Osmanlı'nın ilk başkenti olan bu şehir, Uludağ'da bulunan kayak merkezi ile ünlüdür. Bursa mutfağında genellikle kebap ve etli yemeklere ağırlık verilir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan iskender, yörenin en meşhur yemeğidir. Kestane şekeri ve Kemalpaşa tatlısı da yörede ilgi gören tatlılar arasındadır. Peki, Bursa hangi yemekleri ile meşhur? Bursa'nın yöresel yemekleri nelerdir? İşte, Bursa'nın meşhur yemekleri:

Bursa'nın Yöresel Yemekleri

  1. İskender Kebap
  2. İnegöl Köfte
  3. Muradiye Çorbası
  4. Pideli Köfte
  5. Bursa Kebabı
  6. Cantık
  7. Etli Kereviz
  8. Kemalpaşa Tatlısı
  9. Kestane Şekeri
  10. Düğün Helvası
  11. Süt helvası

muradiye çorbası

Muradiye Çorbası:

Yapımında tavuk, kabak, havuç, şehriye ve un kullanılan Muradiye çorbası; hem midelere, hem de göze hitap eden bir çorbadır. Başlangıç menülerinin vazgeçilmezidir.

Muradiye Çorbası (Yöresel) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 parça tavuk göğsü
  • 1 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı arpa şehriye
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 su bardağı su
  • Tuz, karabiber
  • 1 adet et bulyon(isteğe göre)

Terbiyesi için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağı su

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı nane

iskender kebap

İskender Kebap:

Lezzeti, şık sunumu ve nefis sosu ile her zevke hitap eden iskender, Bursa'nın en meşhur yemeğidir.

Evde İskender Kebap Tarifi İçin Malzemeler

Kebap için;

  • 500 gram kuzu eti (tek parça-kuşbaşı değil)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Birer çay kaşığı tuz, karabiber, tatlı kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı kekik

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı konserve domates rendesi veya 1 büyük rendelenmiş taze domates
  • Tuz, karabiber
  • Yarım çay bardağı su

Üzeri için;

  • 1-1.5 su bardağı yoğurt
  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • Tuz
  • Pul biber

Ekmek için;

  • Bir adet hazır pide (küp küp doğranmış)
  • Veya mayalı ekmek tarifimi takip ederek biraz kalınca yapıp pide olarak bu tarifte kullanabilirsiniz
  • Ama benim tercihim kabuğu kalın ve sert olan somun ekmeği.

inegöl köfte

İnegöl Köfte:

İsmini Bursa'nın İnegöl ilçesinden alan bu köfte, uzun ve incedir. Baharatsız bir yemek olan inegöl köfte, kuzu ve dana eti karışımıyla hazırlanır.

İnegöl Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı galeta
  • 1 çay bardağı su
  • 1 adet büyükçe kuru soğan ( suyunu değil, posasını kullanıyoruz)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Kızartmak için ;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ              

etli kereviz yemeği

Etli Kereviz Yemeği:

Etli kereviz yemeği de Bursa ile özdeşleşen yemekler arasında yer alır. Bol malzemesi, düşük kalorisi ve şık sunumuyla gönülleri fetheden bir yemektir.

Etli Kereviz Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gr kuşbaşı et
  • 2 büyük boy kereviz
  • 2 orta boy patates
  • 1 büyük havuç
  • 1 büyük soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı dolusu salça
  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1, 5 tatlı kaşığı tuz (damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
  • Son  olarak 2 parça kereviz dalı

bursa kebabı

Bursa Kebabı

Türk mutfağının en lezzetli kebap çeşitleri arasında kendine yer bulan Bursa kebabı, görünümü ile iskendere benzetilir. Fakat enfes tadı ile farkını ortaya koymuştur.

Malzemeler

  • 750 g kuzu külbastı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 5 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Tuz
  • Karabiber

Sos için

  • 30 g tereyağı
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 4 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 500 g yoğurt

Pide hamuru için

  • 1 yumurta
  • 40 g yaş maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • 3 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tozşeker
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam tuz

Üzeri için

  • 2 sivri biber
  • Domates

pideli köfte

Pideli Köfte:

Pideli köfteyi diğer yemeklerden ayıran en önemli özellik, köftesinin kuru olmamasıdır. Şehrin en sevilen lezzetleri arasında yer alan pideli köfte tereyağlı sos ile birlikte sunulur.

Pideli Köfte (Bursa Usulü) Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • Yarım kilo dana kıyma
  • 1 büyük soğan (rondodan geçirin veya rendeleyin ve suyunu süzün posasını kullanın)
  • 1 çay bardağından biraz eksik galeta unu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Karabiber, kimyon, toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Biraz zeytinyağı
  • 1 çay bardağı kadar su

Salçalı sos için;

  • 4 yemek kaşığı salça (bu köfte ölçüsüyle 4 porsiyon çıkıyor ve bol köfteli oluyor)
  • İnceltmek için su
  • Biraz tuz

Üzeri için;

  • Tereyağı

Ayrıca;

  • 3 tane boş pide
  • Biber
  • Domates

cantık böreği

Cantık:

Tatar mutfağının bir lezzeti olan cantık, Bursa'da da ilgi gören bir yemektir. Yumuşacık dokusu ve lezzetiyle en kalabalık sofralarda yerini alır. Tatar mutfağında kapalı bir şekilde sunulsa da, Bursa'da kıymalı harç hamurun üstüne eklenir.

Tatar Böreği (CANTIK) Tarifi İçin Malzemeler

İç Harcı için;

  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım kg kıyma
  • Karabiber, pul biber, tuz

Hamuru için;

  • 14 su bardağı un
  • 6 su bardağı ılık su
  • Yaklaşık 1 pakete yakın maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

süt helvası

Süt Helvası:

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan süt helvası, görünümü ile kazandibini andırır. Bursa'nın meşhur lezzetlerinden biri olan süt helvası hafifliği ile çok sevilen tatlılardan biridir. Ortalama 30 dakikada hazırlanır.

Süt Helvası (Bursa Helvası) Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gram tereyağı
  • 1 su bardağı un
  • 1 litre süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya                           

kemalpaşa tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı:

Şerbetli tatlılar arasında çok sevilen kemalpaşa tatlısı, ismini yörede bulunan Kemalpaşa ilçesinden almıştır. Bursa'ya gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken tatlardan biridir.

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

  • 1 çay bardağı yoğurt

  • 1 su bardağı irmik

  • 1 paket vanilya

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 su bardağı un

Şerbeti için:

  • 3 su bardağı su

  • 3 su bardağı toz şeker

  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

kestane şekeri

Kestane Şekeri:

Yörenin en sevilen tatlılarından biri olan kestane şekeri, genellikle hediyelik olarak satılır. Siz de bu lezzeti mutfağınıza taşımak istiyorsanız, alışveriş listenize kestane, şeker ve vanilya eklemeyi unutmayın.

Kestane Şekeri Tarifi İçin Malzemeler:

  • Yarım kilo kestane
  • 3 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 paket vanilya

düğün helvası

Düğün Helvası:

Genellikle düğün ve törenlerde ikram edilen düğün helvası, 'Bursa helvası' ve 'süt helvası' isimleriyle de bilinir. Özellikle iftar sofralarının vazgeçilmez tatlısıdır.

Malzemeler

  • 500 gr un
  • 250 gr tereyağı
  • 2.5 litre süt
  • 1 kg toz şeker
  • Yarım çay bardağı çam fıstığı

Kaynak: Mehmet Pamuk