Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden Aydın'da hububat hasadı hareketliliği başladı. Özellikle Didim ilçesinde, üreticiler sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarına giderek buğday, arpa ve mısır hasadına başladı.

Türk Zeytini Dünya Sofralarında İhracatı Yüzde 26 Arttı
Türk Zeytini Dünya Sofralarında İhracatı Yüzde 26 Arttı
İçeriği Görüntüle

271 Bin Dekar Buğday Hasadı Yapılacak

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre, Aydın genelinde 271 bin 895 dekar buğday, 84 bin 36 dekar arpa ve 273 bin 335 dekar mısır tarlasında biçerdöverle hasat gerçekleştirilecek.

Hasat döneminin başlamasıyla birlikte İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hububat ekili arazilere giderek ürünlerin hastalık ve zararlılara karşı korunması amacıyla denetimlerini sıklaştırdı. Dane kaybını önlemek için teknik kontroller yapan ekipler, üreticilere biçerdöver kullanımı ve doğru hasat yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Tarım Müdürlüğü: Dane Kaybı Minimize Edilmeli

Hasat sahasında denetimlere katılan Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, biçerdöver kontrollerinin bakanlık ve valilik talimatları doğrultusunda sürdüğünü belirtti. Altıntaş, "Amacımız dane kaybını en aza indirerek hem çiftçilerimize hem de ulusal ekonomiye katkı sağlamak. Biçerdöverin doğru ayarlanması, ürünün ideal olgunluğa ulaşması ve hava şartlarının uygun olması kayıpların önlenmesinde büyük rol oynuyor" dedi.

Buğday hasadı sırasında dane kaybını önlemeye yönelik kontroller sürerken, süne emgi analizi için numune alımı da gerçekleştirildi. Tarım yetkilileri, bölgedeki üreticilere destek sağlamak amacıyla teknik denetimlerin devam edeceğini bildirdi.

Kaynak: İHA