Kurak geçen bir yılın ardından yaşanan yetersiz yağışlar ve zeytincilikteki doğal döngü olan "Yok Yılı"nın etkisiyle, bu sezon genel rekolte geçen yıla göre düşük gerçekleşti. Ancak beklenenin aksine, zeytinlerdeki yüksek yağ oranı üreticiler için teselli kaynağı oldu.
İncirliova’nın zeytinyağı üretim merkezi olan Dereağzı Mahallesi’ndeki tesislerde yoğun bir çalışma sürerken, tarlalardan gelen ürünler hızla işlenerek sofralara ulaştırılıyor.
Hasat çalışmalarına başlayan üreticiler, zorlu koşullara rağmen ürünlerinin kalitesinden memnun. Nazmiye Filiz, fabrikaya getirdiği zeytinlerle ilgili, “Tarlamızda beş tona yakın ürün bekliyoruz. Hasada yeni başladık, iki hafta daha sürmesini planlıyoruz. Şu an için durum iyi görünüyor” dedi.
Olcay Erkap ise, “Bu sene 'yok senesi' olmasına rağmen Allah bereket versin. Özellikle yağ oranımız çok şükür iyi. Kuraklık ve dağlık arazilerin sulama imkânının olmaması gibi etkenlere rağmen verimimiz fena değil” şeklinde konuştu.

Fabrikada görevli Gıda Mühendisi Şenay Arslan, 2025-2026 hasat döneminin başladığını duyurarak, ürün kalitesine dair önemli bilgiler verdi. Arslan, rekoltenin düşük olmasına karşın, zeytinyağı kalitesinin ve randımanın çok yüksek olduğunu özellikle vurguladı.
Arslan; "Erken hasat (Ekim-Kasım) döneminde toplanan yeşil zeytinlerden elde ettiğimiz yağlar, yüksek polifenol ve antioksidan değerleri ile en kaliteli sınıfı oluşturuyor. Aralık ayından sonra siyahlaşan zeytinlerden elde edilen natürel sızma yağların değeri ise bu yağlara göre bir miktar düşük olmaktadır. Genel olarak bu yıl zeytinlerdeki yağ oranı, geçen seneye kıyasla daha yüksek gerçekleşti."




