İzmir’in turizmle olduğu kadar doğasıyla da öne çıkan Karaburun ilçesinde, sonbaharın gelmesiyle birlikte bölgeye özgü Furma Zeytini yeniden gündemde. Özellikle Kösedere, Eğlenhoca ve İnecik köylerinde yoğun olarak yetişen bu özel zeytin türü, hiçbir işlem görmeden dalında kendiliğinden olgunlaşmasıyla diğer zeytin çeşitlerinden ayrılıyor.

A W571805 05

İzmir'in en önemli barajında su seviyesi alarm veriyor
İzmir'in en önemli barajında su seviyesi alarm veriyor
İçeriği Görüntüle

Furma zeytininin benzersiz aroması, Karaburun’un gündüzleri sıcak, geceleri ise çiğ düşen iklim koşullarının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bu doğal süreç sayesinde zeytin, toplandığı anda sofraya girebilecek olgunluğa ulaşıyor.

Bu yıl köylerde 250-300 TL, perakende satışta ise 400-450 TL arasında alıcı bulan Furma Zeytini, hem üreticinin yüzünü güldürüyor hem de sağlıklı beslenmeye önem veren tüketicilerden yoğun ilgi görüyor. Katkısız ve doğal yapısı sayesinde özellikle şeker ve tansiyon hastalarının tercih ettiği Furma Zeytini, Karaburun’un geleneksel ürünleri arasında yerini sağlamlaştırmış durumda.

A W571805 04

Karaburun genelinde bu yıl yaklaşık 7-8 ton civarında rekolte bekleniyor. Bölge üreticileri, Furma Zeytini’nin yalnızca bir tarım ürünü değil, aynı zamanda Karaburun’un doğal mirası olduğunu vurguluyor.

Kaynak: İHA