Manisa'nın Demirci ilçesinde 800 dekarlık alanda üretilen kuru fasulyelerin harman hasadı eylül ayında başladı. İlçede en çok Bardakçı, Mahmutlar, Söğütçük ve Çanakçı olmak üzere toplam 18 mahallede kuru fasulye yetiştiriliyor. Tarlalardan traktörlerle taşınan fasulye sapları, mahalle harmanlarına getirilerek güneşte kurumaya bırakılıyor.

A W542572 03

Harmanda 3-5 gün kurutulan fasulye sapları, geleneksel yöntemlerle çomakla dövülerek veya traktörle ezilerek harmanlanıyor, bazı durumlarda ise patoz makinesi de kullanılabiliyor. Harmanlama sonunda bezlerin üzerinde biriken kuru fasulyeler, rüzgârda savurularak veya elle elenerek toz ve saplarından temizleniyor.

A W542572 04

1300 metre yükseklikte yetiştirilen Demirci Fasulyesi, kolay pişmesi ve lezzetli olması nedeniyle Türkiye'nin pek çok ilinde tercih ediliyor. İlçede en çok kuru fasulye üretimi yapılan Bardakçı Mahallesi'nde yıllık ortalama 25 ton rekolte elde ediliyor.

A W542572 06

Demirci Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt yaptığı açıklamada "İlçemizde 18 kırsal mahallede kuru fasulye üretimi yapılmaktadır. 800 dekar arazide üretimi yapılan kuru fasulyede yılda 80 ton üretim kapasitemiz mevcut. Kuru fasulyenin yanı sıra ilçemizde 460 dekar arazide 345 ton taze fasulye üretimi de yapılmaktadır "dedi.

A W542572 08

Bardakçı Mahalle Muhtarı Süleyman Sarışın ise" Rekolte düşüklüğümüz yok. Kuru fasulyemiz hiç sulanmadan çeşni türü ile üretiyoruz. Buradan Türkiye'nin her yerine gönderim yapıyoruz. Mayıs ayında başlıyoruz dikime Haziran ayı ortasına kadar yapıyoruz. Fasulye çapası yapılıyor arada. Hasadımız Eylül ayında başlıyor. Fasulyesini toplayan harmana getirip seriyor.

Ege'de tarımın can damarı: Kuraklığın etkileri sürüyor
Ege'de tarımın can damarı: Kuraklığın etkileri sürüyor
İçeriği Görüntüle

Yaklaşık 1 hafta serilip kuruduktan sonra kimisi çomakla, kimisi traktörle üzerinden geçiyor. İmkânı olanda patozdan geçiriyor. Kuru fasulyemiz şu anda 120 ila 150 lira arasında satılıyor. Taze fasulyemiz ise 80 lira ile 100 lira arasında satılıyor. Fasulyemiz çeşni olduğundan çok tercih ediliyor. Pişirimi de kısa sürede pişer. Mahallemizde 2 Bin 500 dönüm arazide üretiliyor. Her geçen yılda üretim sahamız büyüyor "dedi.

A W542572 07

Mahalle sakinlerinden üretici Havva Irmak ise " Harmanda traktörle, elle ve geleneksel usulle eliyoruz. Lezzeti çok güzel. Fasulyemiz bir suda kısa zamanda pişiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'e gidiyor fasulyelerimiz" dedi.

A W542572 09

Kaynak: İHA