Aydın’da sıcak geçen yaz mevsimi, domates sezonunu beklenenden erken başlattı. Türkiye’nin önemli domates üretim merkezlerinden biri olan kentte, yerli domateslerin tezgâhlara çıkmasıyla birlikte vatandaşlar kış hazırlıklarına hız verdi. Salça kazanları kaynamaya, balkonlar ve teraslar kurutmalık domateslerle kırmızıya boyanmaya başladı.
Normal şartlarda temmuz sonu ve ağustos başında yoğunlaşan salçalık domates hareketliliği, bu yıl sıcak havaların etkisiyle temmuz başında başladı. İncirliova’nın Acarlar Mahallesi gibi yerli üretim noktalarından temin edilen domatesler, Aydınlıların geleneksel kış hazırlıklarında başrolü üstleniyor.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da kışlık salça ve sos hazırlıklarını sürdüren vatandaşlardan Kemal Göçgeldi, geleneksel üretim kültürünü yaşatmanın önemine dikkat çekti. Bahçesinde kurduğu kazanlarda domatesleri kaynatarak salçaya dönüştüren Göçgeldi, şu ifadeleri kullandı:
“Bu sene havaların sıcak gitmesiyle birlikte yerli domatesler biraz erken çıktı. Biz de her yıl olduğu gibi bu yıl da kendi yiyeceğimiz ürünlerimizi yapıyoruz. Domateslerimizi salçaya dönüştürmek için bahçemizde hazırlığımızı yaptık. Yerli domateslerimizi İncirliova’daki Acarlar Mahallemizden aldık getirdik. Zaten bu dönemlerde Aydın genelinde birçok evde kışlık hazırlıkları başladı. Balkon ve teraslar adeta kırmızıya boyanıyor. ‘Sofrada tuzu olmayanın yemeye yüzü olmaz’ demiş atalarımız. Bizim de kışın yemeye yüzümüz olsun. Allah çoluk çocuk yemeye nasip etsin inşallah.”
Kentte doğal ve katkısız ürünlere olan ilginin artmasıyla birlikte, ev yapımı salça ve kurutmalık domates üretimi de yaygınlaşıyor. Özellikle şehir merkezindeki apartmanlarda yaşayan vatandaşlar, balkon ve teraslarını bu üretim için kullanarak hem geleneksel yöntemleri yaşatıyor hem de görsel olarak renkli manzaralar oluşturuyor.