Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da çarşı ve pazarda bir canlılık başladı. Özellikle bıçakçılarda yoğunluk dikkat çekiyor. Aydın'da bazı vatandaşlar kurban kesimi için yeni bıçak almayı tercih ederken, bazıları da eski bıçaklarını biletmekle meşgul.

Kurban Bayramı öncesi bıçaklarını biletmek isteyenler bileycilerin yolunu tutarken, bıçak ustaları da işlerini yetiştirmek için yoğun mesai harcıyor. İşleri artan Aydınlı bıçak ustaları, doğru bıçak kullanımının önemine dikkat çekiyor. Ustalar, kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi ve kazaların önüne geçilmesi için kaliteli çelikten yapılmış keskin bıçaklar kullanılmasını tavsiye ediyor.

A W464739 01

Yapılacak işleme göre bıçakların da farklılık gösterdiğini kaydeden bıçak ustası Arzu Karakaya, "Kurban Bayramı hazırlıkları başladı. Vatandaşlar da kurban hazırlıklarını tamamlamak için bize de bıçaklarını getirmeye başladılar. Allah'a şükür yoğunluğumuz başladı. Şu an memnunum işimizden. Yoğunluk var. Artık vatandaşlar biletmeye biraz daha yöneliyorlar çünkü insanların ekonomik durumları, yenisini alma durumları biraz daha düşük. Ama tabii kasaplar mecburen yenisini alıyorlar. Çünkü onlar daha çok kesim yapıyorlar.

Bıçakta en önemli şey hayvana acı çektirmemek. Hayvanın günahını almamak gerekir. Bizim için en önemli nokta odur. Vatandaşımıza ne istediğini sorarız önce. Nerede kullanacağına göre veriyoruz bıçakları. Kesim için ayrı doğrama için ayrı sıyırma için ayrı bıçak veriyoruz. Tabii bunun da kalitesi önemli. Vatandaşın cebine uygun bıçaklarımız var ama kasaplarımız genelde kaliteli bıçakları tercih ediyor.

Bıçaklarımızın fiyatları 50 TL'den başlıyor, 2 bin TL'ye kadar çıkıyor. Satırlarımız da 250 TL'den başlıyor, bin TL'ye kadar çıkıyor. Bilemeleri ise bu yıl 35 lira bıçak, 70 lira da satır, tara, orak veya balta olarak yapıyoruz" şeklinde konuştu.

A W464739 02

"Bıçağın kesmezse hayvana acı çektirir"

Kurban Bayramı öncesinde bıçaklarını bilemeye getiren Mehmet Avcı, "Kurban yaklaştı, bıçaklarımızı biletmeye getirdik. Artık zaman da az kaldı. Çünkü tam arife gününe denk getirirsek çok sıkışırız. Önemli olan bıçağın keskin olması. Bıçak keskin olmazsa zaten bir iş çıkaramazsın. Kurbanda önemli olan bıçağı çalarken, bıçağın keskin olması. Bu çok önemli. Çünkü hayvana acı çektirmemek gerekiyor. Keskin olmalı ki bir kerede kesim olmalı. Kesmezse hayvana acı çektirirsin. Biz de bu yüzde bayrama hazırlanıyoruz" şeklinde konuştu.

A W464739 01

Bayram hazırlıkları kapsamında bıçaklarını da hazır etmek için bilemeye getirdiklerini ifade eden Hamza Bağrıaçık ise, "Kurban geldi, bıçaklarımızı biletiyoruz Hakkı ustada. Yani kurban hazırlığımızı yapıyoruz. Her yıl buraya geliyorum. Şu anda bayrama hazırız. Son hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yani bitirdik sayılır" dedi.

Mayıs sonu kentte ceviz büyüklüğünde dolu şoku!
Mayıs sonu kentte ceviz büyüklüğünde dolu şoku!
İçeriği Görüntüle

A W464739 05

A W464739 04

A W464739 03

Kaynak: İHA