32 yıllık tecrübesiyle sektörün nabzını tutan Özkaya, vatandaşları doğru bilgilendirmenin önemine dikkat çekti.

Manisa'da Nazım Hikmet’i anma töreni
Manisa'da Nazım Hikmet’i anma töreni
İçeriği Görüntüle

Manisa'da Yeterli Sayıda Kurbanlık Var, Satışlar Yavaş Seyrediyor

Özkaya'nın verdiği bilgilere göre, bu yıl Manisa'da hem küçükbaş hem de büyükbaş kurbanlık sayısında herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Ancak önceki yıllara kıyasla satışların daha yavaş ilerlediği gözlemleniyor.

Özkaya, fiyatlar hakkında ise şunları söyledi: "Geçtiğimiz aylarda küçükbaş hayvanların canlı baskül fiyatı 400 TL/kg civarındayken, şu anda bu fiyat 325-375 TL/kg aralığında. Büyükbaşta ise daha önce 320 TL/kg'a alıcı bulan hayvanlar, bugün 275-300 TL/kg aralığında satılıyor. Buna göre küçükbaş hayvanların fiyatları ortalama 20-25 bin TL, büyükbaş hisselerin ise 25-30 bin TL seviyelerinde oluşuyor."

Kurbanlık Hayvanlar Neden Daha Pahalı?

Kurbanlık hayvanların normal kesimlik hayvanlara göre daha yüksek fiyatlı olmasının nedenlerini açıklayan Özkaya, "Kurban olacak hayvanların besiye alış fiyatı, normal hayvanlara göre yüzde 25 daha pahalıdır. Özellikle büyükbaş kurbanlık hayvanın yaşını doldurmuş olması, süt dişlerinin yerine çapa dişlerinin çıkması gibi dini ve fiziki koşullar, maliyeti artırmaktadır.

Örneğin, normal bir büyükbaş hayvanın kesim maliyeti mezbahada 3 bin TL iken, Kurban Bayramı günü bu rakam 15-20 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Kesim ücretinin yanı sıra poşet, ikram, içecek gibi giderler de kurban fiyatına yansıtılmaktadır" dedi.

Kurban Seçerken Kulak Küpesine Dikkat!

Özkaya, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken kritik noktaları da sıraladı:

  • Hayvanın mutlaka kulak küpesi olmalı. Kulak küpesi, hayvanın geçmiş tedavi, aşı ve doğum bilgilerinin kayıt numarasıdır.
  • Gösterişli, sağlıklı, topal olmayan, kör olmayan, boynuzları sağlam olmalı.
  • Yaşını doldurmuş ve tercihen erkek hayvan seçilmeli.

Whatsapp Image 2025 06 02 At 19.47.43

Kurban İbadeti ve Paylaşım Vurgusu

Özkaya, imkanı olan vatandaşların kurbanlarını bizzat başında bulunarak kesmelerinin daha uygun olduğunu ifade etti. "Kurbanın kanından, etinden, derisinden tüm canlılar, ihtiyaç sahipleri, kuşlar, böcekler dâhil faydalanmalıdır" diyerek kurban ibadetinin paylaşım ruhuna dikkat çekti.

Yurt Dışı Bağışlar ve Market Kurbanları Hakkında Önemli Uyarılar

Yurt dışında yapılan kurban bağışlarının ekonomik olarak daha uygun olmasının nedenlerini de değerlendiren Özkaya, "Oradaki hayvanlar sayıca fazla, kilo olarak daha düşük ve gösterişsiz. Bu da fiyatları düşürüyor. Ancak ülkemizin besicisine ve ekonomisine bir katkısı olmuyor. Bence en doğrusu, ülkemizde kesilen kurban etlerinin kavurma yapılarak ya da soğuk zincirle yurt dışına ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasıdır" önerisinde bulundu.

Marketlerin adrese teslim kurban satışları hakkında da konuşan Özkaya, bu uygulamanın sadece yaşlılar ve kimsesizler gibi mecburiyeti olanlar için uygun olabileceğini belirtti. Özkaya, "İmkânı olanlar için kurban ibadeti, kurbanlığı görerek ve dini kurallara uygun şekilde kesilerek yapılmalıdır. Kurban kesimi bayram namazından sonra başlar, bu nedenle önceden kesilmiş ve teslim edilen etlerin dini açıdan sıkıntılı olabileceği unutulmamalıdır" dedi.

Etlerin Muhafazası ve Sosyal Sorumluluk

Kurbanın sadece etiyle değil, derisi, sakatatı, kellesi, yağları ve diğer parçalarıyla da değerli olduğunu vurgulayan Özkaya, bu parçaların mutlaka değerlendirileceği bir yere ulaştırılması gerektiğini söyledi. Özkaya, "Bu parçaları istemiyorsanız, kesimi yapan kişiden bunları bir hayır kurumuna ulaştırmasını istemeniz en doğal hakkınızdır" diye konuştu.

Kurban etlerinin saklanmasında da dikkatli olunması gerektiğini belirten Özkaya, "Etleri delikli, hava alan kasalara koyarak evinize getirin. Gölgelik bir alanda birkaç saat dinlendirip soğutun. Daha sonra buzdolabına koyarak, bir gün sonra kasapta istediğiniz şekilde hazırlatabilirsiniz" tavsiyesinde bulundu.

Son olarak sosyal sorumluluk çağrısı yapan Özkaya, "Unutmayalım ki yakınımızda, çevremizde kurban etine ihtiyacı olan insanlar var. Kurban öncesi bu kişileri tespit edip etlerimizi ulaştırmak hepimizin görevidir. Yerel yönetimler de 'askıda et' gibi uygulamalarla kurban kesen vatandaşlarımızın etlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya aracılık edebilir" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Serkan Özcan