Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yetiştirme Tekniği Bölümü Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Sacit İnan, halk arasında "çilek üzümü" olarak bilinen Bronx Seedless üzüm çeşidinin hasadının enstitü arazilerinde başladığını duyurdu. İnan, bu özel üzüm çeşidinin, enstitü koleksiyon parselinde 12 asma halinde bulunduğunu belirtti.

A W503678 05Her yıl özellikle bilen üreticiler tarafından sabırsızlıkla beklenen çilek üzümünün aslında eski bir üzüm çeşidi olduğunu vurgulayan İnan, "Hasadının dört gözle beklendiği çilek üzümü aslında eski bir üzüm çeşididir. 1919 yılında New York'ta Cornell Üniversitesi'nde başlayan melezleme çalışmaları ile elde edilmiş bir üzüm çeşididir. Sultani çekirdeksiz ve Concord üzüm çeşidinin melezlenmesi ile elde edilen bir çeşit. En önemli özelliği çilek aromasına sahip olması. Bunu da ebeveynleri arasında bulunan Concord üzüm çeşidinden alması. Çilek aroması oradan geliyor" dedi.

Arınç’tan Yerel Basına Destek Sözü: Sorunlar Masaya Yatırıldı!
Arınç’tan Yerel Basına Destek Sözü: Sorunlar Masaya Yatırıldı!
İçeriği Görüntüle

A W503678 01Üzümün tadına dair bilgi veren İnan, "Özellikle çilek üzümünü buzdolabından çıkardıktan sonra gözlerinizi kapatıp da tadına baktığınızda kendinizi çilek yemiş gibi hissediyorsunuz. Üzümden doğrudan çilek tadı alıyorsunuz, ancak gözlerinizi açtığınızda bunun bir üzüm çeşidi olduğunu anlayabilirsiniz. Gerçekten bu yönüyle çok ilgi uyandıran bir üzüm çeşidi" ifadelerini kullandı.
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nde 2007 yılından bu yana melezleme çalışmalarının sürdüğüne dikkat çeken İnan, "Son olarak ‘Borsa Karası' ve ‘Reşat Üzüm' çeşitlerimizi de geçtiğimiz yıl tescil ettik ve enstitümüzde F1 parselinde bulunan yaklaşık 13 bin fert ile melezleme çalışmalarımız devam ediyor. Manisa ve Türk halkına yeni üzüm çeşitleri geliştirmek üzere çalışıyoruz. Yeni çeşitler yolda diyebiliriz" şeklinde konuştu.

A W503678 06Türkiye'de ve dünyada üzümün en geniş üretim alanına sahip üçüncü tarım ürünü olduğunu hatırlatan İnan, "Dünyada üzüm üretimi yapan ülkeler melezleme çalışmaları ile sürekli yeni üzüm çeşitleri geliştiriyor. Bizim de Türkiye olarak bu yarıştan geri kalmamamız gerekiyor. Biz de Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile birlikte bu konuda ülkemize değer katmaya çalışıyoruz, melezleme çalışmalarına devam ediyoruz" dedi.

Kaynak: İHA