Tarlalardan toplanan domatesler geniş alanlara serilerek güneş altında kurutulurken, kırmızıya bürünen ova görsel şölen oluşturuyor. Bölgede üreticiler, domateslerin bozulmasını önlemek ve kuruma süresini azaltmak için ürünlerin üzerine tuz serperken, kurutulan domatesler iç pazarda ve başta Avrupa olmak üzere 34 ülkeye ihraç ediliyor. Özellikle İtalya, Almanya, Fransa ve Amerika'nın en çok talep gösterdiği kurutulmuş domatesler, pizza ve sos yapımında tercih edilen katma değerli bir ürün olarak öne çıkıyor. Kurutmalık domates üretimi her geçen yıl artarak sürdüğü öğrenildi.
Kilogram fiyatı 110-120 TL
Çiftçiler, 2025 sezonunda fiyatların kilogram başına 110 ila 120 TL arasında değiştiğini belirterek, kurutmalık domatesin taze ürüne göre daha kazançlı olduğunu ifade etti.
"Hava şartları iyi, rekolte yüksek"
Üreticiler, bu yıl hava şartlarının uygun gitmesiyle ürün kalitesinin ve rekoltenin yüksek olduğunu ifade etti. Çiftçiler, devlet desteğinin artırılması ve ihracat pazarlarının genişletilmesi çağrısında bulunurken, kurutma işlemi için yüksek sıcaklık ve düşük nemin verim açısından avantaj sağladığını da dile getirdi.
Manisa'da domates kurutma alanlarında büyüleyici görüntüler
Manisa Saruhanlı'da yaz aylarının vazgeçilmez geçim kaynaklarından biri olan kurutmalık domates mesaisi hız kesmeden sürdürüyor.
Kaynak: İHA
Yorumlar