Ekim ayı itibarıyla Demirci'de başlayan ceviz hasadı için üreticiler sabahın erken saatlerinde tarlalarına giderek çalışmalara başladı. Hasat olgunluğuna erişen cevizler, ağaç silkeleme makineleri yardımıyla dallardan düşürülüyor ve yere serilen örtülere toplanıyor. Toplanan cevizler çuvallara dolduruluyor, kabukları ayrılıyor ve kurutulmak üzere güneşe seriliyor.
Akdere Mahallesi'nden 76 yaşındaki çiftçi Hüseyin Sönmez, 10 dönümlük tarlasındaki cevizleri ailesi ve mahalle halkıyla dayanışma (imece) içinde hasat ediyor. Üç çocuk babası olan Sönmez, ürettiği cevizleri çoğunlukla İzmir'e ve diğer illere perakende olarak satışa sunuyor.
Tarlasında yaklaşık 175 ceviz ağacı bulunduğunu belirten Hüseyin Sönmez, "2012 yılında 10 dönümlük arazime ceviz diktim. İlk 3-4 yıl ürün alamadık. Ancak son 3 yıldır yaklaşık 1,5 ton ürün elde ediyoruz. Tamamını her yıl düzenli müşterilerimize perakende olarak satıyoruz. 76 yaşındayım ama buraya gelip cevizleri görünce kendimi genç hissediyorum. Bakımı oldukça zahmetli. Sonbahar ve ilkbaharda toprağı sürüp kök gübresi atıyoruz. Yapraklanma döneminde iç kurdu ilacı uyguluyoruz. Son olarak da ısırgan otundan elde ettiğim doğal potasyumu veriyorum. Cevizin yaprağı zayıfladığında içi daha dolgun oluyor" dedi.
Akdere Mahalle Muhtarı Bahadır Koç ise, "Mahallemizde son yıllarda ceviz üretiminde önemli artış var. Badem ve kestane üretimi de yapılıyor. Üreticilerimiz kapama bahçe modeline geçerek modern tarım uygulamalarını benimsiyor. Mahallemizde yıllık ortalama 10 ton ceviz üretimi gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.
Mahallede imece usulü hasat yapan üreticiler çalışma sonrası kurdukları sofraya birlikte oturuyor.