Çiftçiler, hem kendi ihtiyaçlarını karşılamak hem de pazarlarda satmak için evlerinin önünde kurdukları büyük kazanlarda pekmez kaynatıyor. Zorlu bir süreçle hazırlanan pekmez, önce üzümlerin havuzlarda çiğnenmesi, ardından çuvallarda bekletilerek suyunun alınması ve son aşamada özel toprak ilavesiyle kaynatılmasıyla elde ediliyor.

Selendi’nin kırsal Selmanhacılar Mahallesi’nde yaşayan 65 yaşındaki Münise Akman, kendi bahçelerinde yetiştirdikleri üzümlerden pekmez yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
“Sıcakta zor oluyor, meşakkatli bir iş ama yemesi tatlı.”

Pekmezin sağlığa faydaları

Pekmez, özellikle kış aylarında vücudu güçlendiren doğal bir besin olarak öne çıkıyor. İçeriğindeki yüksek demir sayesinde kansızlığa iyi geliyor, enerji veriyor ve bağışıklık sistemini destekliyor.

Bakan Göktaş, Manisa'da AK Parti Türkiye Yüzyılı Buluşmalarına katıldı
Bakan Göktaş, Manisa'da AK Parti Türkiye Yüzyılı Buluşmalarına katıldı
İçeriği Görüntüle

Düzenli tüketildiğinde yorgunluğu azaltıyor, mide ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler sağlıyor. Çocuklar ve yaşlılar için de doğal bir şifa kaynağı olarak sofralardan eksik edilmiyor.

Kaynak: İHA