Manisa’nın Salihli İlçesinde 'Kahverengi Kokarca'nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi' kapsamında doğaya Samuray Arıcığı (Trissolcus japonicus) salındı. Etkinlik ise Tarım ve Orman Bakanlığı çerçevesinde gerçekleştirildi.
Gerçekleşen programa; Salihli Kaymakamı Ali Güldoğan, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Jandarma Yzb. Doğukan Karaaslan, Salihli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Demir, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konu uzmanları, konu sorumlusu teknik personeller ile üreticiler katılım sağladı.
Salihli'ye bağlı Bahçeçik Mahallesi’nde, Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) zararlısına karşı biyolojik mücadele kapsamında doğaya 6.000 adet Samuray arıcığı salındı. Bunun yanı sıra proje başta Salihli, Akhisar, Turgutlu, Yunusemre ve Şehzadeler İlçelerinde kapsadı.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Kahverengi Kokarca; başta fındık, elma, armut, şeftali, domates ve mısır gibi ürünlerde verim ve kalite kayıplarına yol açan, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Bu zararlı yalnızca tarlada değil, kış aylarında evlere ve depolara girerek fiziki rahatsızlık da oluşturmaktadır.
Bu zararlıya karşı sürdürülebilir ve çevre dostu yöntemlerle mücadele etmek amacıyla biyolojik mücadeleye öncelik verilmiştir. Trissolcus japonicus, Kahverengi Kokarca’nın yumurtalarına parazitlenerek doğal yolla popülasyonunu baskı altına almakta, böylece kimyasal mücadele ihtiyacını azaltmaktadır” dedi.
SAMURAY ARICIĞI (TRISSOLOCUS JAPONICUS) NEDİR?
İlimizin bazı bölgelerinde yoğun olarak görülen Kahverengi Kokarca ile mücadele yöntemlerinden biridir. Samuray arıcığı 1-2 mm boyda ve oldukça küçük olup, kokarca olarak bilinen böceklerin yumurtaları dışında bir şeyle beslenmemektedir.
Özel ağız yapısı sayesinde bitki dokularını emer ancak hayvanlar ve insanlar üzerinde zarar oluşturmamaktadır. (Alerji)
HALYOMORPHA HALYS İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ZARALI MI?
Kahverengi kokarca ( HALYOMORPHA HALYS), insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmaz. Türkiye'de ilk olarak 2017 yılında görülen ve fındık üretimi başta olmak üzere 300'den fazla meyve ve ürüne zarar veren istilacı kahverengi kokarca böceği, genellikle yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih eder.
Son yıllarda birçok bölgede tarım zararlısı olarak dikkat çeken Kahverengi kokarca, Asya kökenli bir böcek olup, Kore Yarımadası, Tayvan ve Çin' özgü olan bir böcek türüdür. Kahverengi kokarca böceğinin larvaları ve yetişkinleri birçok tarımsal üründen ve yüzden fazla bitkiden beslenebilen bir hayvandır.
Bitkilere dadanan bu böcek, birçok bitki için tehdit oluşturuyor. 300'den fazla bitki türünde beslenebilen istilacı böcek önce bir bölgeyi, sonra genişleyerek tüm Türkiye’yi tarım aralarının tamamını tehdit ediyor.