Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, bağlarda kalite artırımı için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Salkım aralama (çilkim alma) işlemi sırasında kesilen koruklar, ziyan edilmeden koruk suyu yapılarak ekonomiye kazandırılıyor. Sarıgöl Aşağı Koçaklar Mahallesi'nde çiftçilik yapan Musa Topdemir, koruk suyu yapımını, bu işlemin önemini aktardı.

Sarıgöl'de bir ilk: Mezarlıklarda yeni dönem!
Sarıgöl'de bir ilk: Mezarlıklarda yeni dönem!
İçeriği Görüntüle

A W478426 05

Sarıgöl'de yaklaşık 200 bin dönümlük bağ alanının en az 30 bin dönümünde salkım aralama işlemi sırasında kesilen korukların, doğru şekilde değerlendirilmesiyle önemli bir ekonomik katkı sağlanabileceğini belirten Topdemir, koruk suyunun Ege mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olduğuna dikkat çekti.

A W478426 03

Topdemir, "Koruklarımız tarladan gelip temizce yıkandıktan sonra makinemizde ezme işlemini yapıyoruz. Elde ettiğimiz bu tertemiz koruk suyu, ister koruk şerbeti olarak tüketilebilir, isterse biraz güneşte bekletilip tüm yemeklerde, salatalarda ve sarmalarda kullanılabilecek bir gıda maddesi haline getirilebilir. Bu ürün, Ege'nin en güzel lezzetlerinden biridir" dedi.

A W478426 04

Topdemir, korukların sadece gıda maddesi olarak değil, aynı zamanda bölge ekonomisi için önemli bir kazanç kaynağı olduğunun altını çizdi. Topdemir, "Sarıgöl'ün kazanç kaynaklarından biri olan koruklar, doğru şekilde değerlendirildiğinde yeni bir katma değer oluşturabilir. Lütfen koruklarımızı ziyan etmeyelim, değerlendirerek halkımıza sunalım" diye söyledi.

A W478426 02

Muhabir: Abdullah Akar