Sarıgöl’de üzüm pekmezi yapımının vazgeçilmez bir ritüeli olan pekmez köpüğü, sadece lezzet değil, aynı zamanda komşuluk ve paylaşma kültürünün simgesi olarak dikkat çekiyor. Kazanda kaynatılan pekmezden alınan köpük, önce komşularla paylaşılıyor, ardından bereket dileğiyle pekmez yapan aile tarafından birlikte tüketiliyor.

Yöre halkı, üzüm pekmezinin kaynatıldığı kazanlarda kepçe ile savrularak köpürtülen bu köpüğün, pekmezin bereketini artırdığına inanıyor. Oluşan köpük, tabaklara alınarak öncelikle komşulara ikram ediliyor, ardından çay kaşıklarıyla birlikte yeniyor.

Dadağlı Mahallesi sakinlerinden Fatoş Candemir, geleneğin atalarından miras kaldığını belirterek, "Eskiden pekmez yaptığımız sırada oluşan köpüğü komşulara dağıtır, sonra hep birlikte yerdik. Bunun bereket getirdiğine inanılırdı. Pekmezimizi kış aylarında tüketiyoruz." dedi.




