Manisa Büyükşehir Belediyesi, çevre dostu ve sürdürülebilir tarımı desteklemek amacıyla başlattığı ‘Kanadı Noktalı Sirke Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadeleyi Geliştirme Projesi'ni 2025'te de devam ettiriyor.
Kırsal Alan Hizmetleri Müdürlüğü'nce yürütülen bu proje çerçevesinde, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gördes, Salihli, Sarıgöl, Selendi, Soma, Turgutlu ve Yunusemre ilçelerindeki kiraz yetiştiriciliği yapan 2 bin 770 çiftçiye, toplamda 165 bin adet biyolojik tuzak dağıtıldı.
Her biri 1 litrelik, kapaklı plastik şişelere yerleştirilmiş ve içinde 250 mililitre kadar elma sirkesi bulunan bu tuzaklar, zararlı sinekleri tuzağa düşürmeyi hedefliyor. Bu yöntemle kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, ürünlerdeki ilaç etkilerinin minimuma indirilmesi ve böylece çevrenin ve insan sağlığının korunması amaçlanıyor.
Çevre ve İnsan Sağlığı Önceliği
Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, bu projenin hayata geçirilmesinin en önemli nedenleri arasında tarım ilaçlarının insan ve hayvan sağlığına verdiği zararlı etkileri olabildiğince azaltmak, tüketilen gıdalardaki ilaç kalıntı miktarını düşürmek ve doğal çevreyi koruma altına almak yer alıyor. Usta, “Aynı zamanda, tarımsal ilaç fiyatlarındaki artış göz önüne alındığında, biyoteknik mücadele düşük maliyetli ve uzun vadede ekonomik bir çözüm sunuyor” dedi.
Sürdürülebilir Tarım ve Kalıcı Çözüm Hedefi
Biyoteknik mücadelenin, zararlılarla ilaçsız bir şekilde mücadele ederek ekosistemin dengesini korumayı hedeflediğini belirten Usta, “Bu yöntem sayesinde sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi ve uzun vadede tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması amaçlanıyor. Bu projemiz, çevreye duyarlı tarım uygulamalarının yaygınlaşması ve sağlıklı gıda üretimi için önemli bir örnek teşkil ediyor. Kiraz üreticileri de bu destekle birlikte hem ürünlerini zararlılardan koruyacak hem de doğaya saygılı bir üretim modeli benimsemiş olacak” dedi.