Daha önce her gün Kuşadası’ndaki Düzenli Depolama Tesisi’ne doğrudan giden çöp kamyonlarının yerine, artık atıklar transfer noktası aracılığıyla taşınıyor.
Yapılan hesaplamalara göre, transfer noktası öncesinde günlük ortalama 15 çöp kamyonu, gidiş-dönüş toplam 40 kilometre yol kat ediyordu. Bu mesafe aylık bazda 18 bin kilometreye ulaşıyordu. Transfer sistemiyle birlikte bu mesafe günlük sadece 200 kilometreye, aylık ise 6 bin kilometreye düştü. Böylece araçlar ayda toplam 12 bin kilometre daha az yol yapmış oldu.
Tasarruf yalnızca yakıtla sınırlı kalmadı. Çöp kamyonlarının gidiş-dönüş için harcadığı 1,5 saatlik süre, günlük 22,5 saatlik zaman kaybına neden oluyordu. Bu da ayda 675 saate, 3 personelin toplam kaybı ise 2 bin 25 saate ulaşıyordu. Transfer uygulaması sayesinde bu zaman kayıpları minimum seviyeye indirildi.
Söke Belediye Başkanı Dr. Mustafa İberya Arıkan, “Hem çevresel etkileri azaltan hem de kaynak kullanımını daha verimli hale getiren bu uygulamayla, belediyecilikte sürdürülebilir ve tasarruflu bir yaklaşım sergiliyoruz. Çevre dostu uygulamalarımız devam edecek. Çöp transfer noktası sistemiyle kısa sürede büyük tasarruf sağlandığı rakamlarla ortada; uzun vadede daha büyük ekonomik faydalar elde edeceğiz” dedi.