Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde siyasi partilerin sandalye dağılımı, son istifalarla birlikte yeniden şekillendi. Gelecek Partisi'nden istifa eden İstanbul milletvekilleri Doğan Demir, İsa Mesih Şahin ve Selim Temurci'nin bağımsızlıklarını ilan etmesiyle birlikte, Meclis'teki bağımsız milletvekili sayısı 14'e yükseldi.

Tbmmm Dağılım

Bağımsız Milletvekili Sayısı Yükseldi...

Bu üç ismin Gelecek Partisi'nden ayrılması, partinin TBMM'deki temsil gücünü azaltırken, bağımsız vekil bloğunu ise güçlendirdi. Bu tür istifalar ise Meclis'teki dengeyi nasıl etkileyeceği ve bağımsız vekillerin olası yeni ittifakları merak konusu haline geldi. Milletvekillerinin partilerinden istifa ederek bağımsız statüye geçmeleri, siyasetin dinamik doğasını bir kez daha gözler önüne serdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin güncel sandalye dağılımı ve milletvekillerinin cinsiyetlere göre partilere dağılımı açıklandı. İşte o dağılım...

592 milletvekilinin bulunduğu Meclis'te, en büyük grup Adalet ve Kalkınma Partisi olurken, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi kadın milletvekili oranıyla dikkat çekti.

Partilere Göre Sandalye Dağılımı:

  • ADALET VE KALKINMA PARTİSİ: 272 milletvekili ile en büyük grubu oluşturdu.

  • CUMHURİYET HALK PARTİSİ: 135 milletvekili ile ikinci sırada yer almaktadır.

  • HALKLARIN EŞİTLİK VE DEMOKRASİ PARTİSİ: 56 milletvekili bulunuyor.

  • MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ: 47 milletvekiline sahip.

  • İYİ PARTİ: 29 milletvekili ile Meclis'te temsil ediliyor.

  • YENİ YOL PARTİSİ: 21 milletvekili bulunuyor.

  • BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ: Son dönemdeki istifalarla birlikte bağımsız milletvekili sayısı 14'e yükseldi.

  • HÜR DAVA PARTİSİ ve YENİDEN REFAH PARTİSİ: Her iki partinin de 4'er milletvekili bulunuyor.

  • TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ: 3 milletvekili ile temsil ediliyor.

  • DEMOKRATİK BÖLGELER PARTİSİ ve EMEK PARTİSİ: Her iki partinin de 2'şer milletvekili bulunuyor.

  • SAADET PARTİSİ, DEMOKRATİK SOL PARTİ ve DEMOKRAT PARTİ: Bu partilerin her birinin 1'er milletvekili bulunuyor.

Cinsiyete Göre Milletvekili Dağılım Nasıl?

Partilere göre kadın ve erkek milletvekili oranları incelendiğinde, bazı partilerdeki kadın temsil oranı dikkat çekiyor:

  • HALKLARIN EŞİTLİK VE DEMOKRASİ PARTİSİ, %48,21 kadın milletvekili oranıyla bu alanda öne çıkıyor. (27 kadın, 29 erkek)

  • EMEK PARTİSİ, %50 kadın, %50 erkek milletvekili oranına sahip (1 kadın, 1 erkek).

  • DEMOKRATİK BÖLGELER PARTİSİ, %50 kadın, %50 erkek milletvekili oranına sahip (1 kadın, 1 erkek).

  • TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ, %33,33 kadın milletvekili oranıyla (1 kadın, 2 erkek) diğer partilere kıyasla daha yüksek bir orana sahip.

  • ADALET VE KALKINMA PARTİSİ, %18,75 kadın milletvekili oranına sahip (51 kadın, 221 erkek).

  • CUMHURİYET HALK PARTİSİ, %20,00 kadın milletvekili oranına sahip (27 kadın, 108 erkek).

    Ege'de "Muhtarlar Çalıştayı" düzenlendi
    Ege'de "Muhtarlar Çalıştayı" düzenlendi
    İçeriği Görüntüle
  • HÜR DAVA PARTİSİ, YENİDEN REFAH PARTİSİ, SAADET PARTİSİ, DEMOKRATİK SOL PARTİ ve DEMOKRAT PARTİ: Bu partilerin kadın milletvekili bulunmuyor.

Tbmmm Dağılım (3)

İstanbul Milletvekili Doğan Demir Gelecek Partisi'nden istifa etti!

İstanbul Milletvekili Doğan Demir, Gelecek Partisi'nden istifa ettiğini duyurdu. Atatürk'ün "Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır" sözünü hatırlatan Demir, "Başta milletvekili olarak görev yaptığım güzel İstanbul’umuz olmak üzere, ülkemiz ve aziz milletimizin geleceği için mücadelem devam ediyor ve edeceğim" diye konuştu.

Doğan Demir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Gelecek Partisi'nden istifa ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"19 Aralık 2019 tarihinde kurucuları arasında yer aldığım Gelecek Partisi’nden ayrıldığımı kamuoyunun bilgisine sunarım. Yaklaşık altı yıllık bu süre zarfında, Türkiye’yi il il, ilçe ilçe gezerek partimin başarılı olabilmesi; daha da önemlisi, milletimizi içine girdiği siyasi çıkmazdan çıkararak bir alternatif sunabilmek adına her kesimden insanla bir araya geldim.

Demokrasi kültürümüzü güçlendirmek, hukukun üstünlüğünü, eşit ve adil bir yaşamı tesis etmek amacıyla çok uzun yollardan geçtik. Ancak geldiğimiz noktada sürdürülebilir bir siyasi zemin kalmadığından ve yaklaşık iki yıldır tüm uyarılarımıza rağmen ortak bir alan oluşturulamadığından bu ayrılığı gerekli gördüm. Tüm kurucu arkadaşlarıma, genel merkez yöneticilerine, teşkilatlarda emek veren üye ve gönüllülere teşekkürü bir borç bilirim.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi: 'Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.' Başta milletvekili olarak görev yaptığım güzel İstanbul’umuz olmak üzere, ülkemiz ve aziz milletimizin geleceği için mücadelem devam ediyor ve edeceğim."

Demir'in istifasıyla TBMM'deki bağımsız milletvekili sayısı 14'e yükselirken, Yeni Yol Grubu'nun milletvekili sayısı 21'e düştü.

Kaynak: Haber Merkezi