Ünlü YouTube fenomeni Ayhan Mortepe, " Yıllardır aslında her İzmir'e geldiğimde veya Manisa'ya geldiğimde siz değerli takipçilerim bana Alaşehir'e gelmemi ve burada "kapama" yememi öneriyordunuz. Özellikle Gürcistan tarafında "hangel" diye böyle büyük mantılar vardır, hatta bundan daha da büyüktür.

Emcelli Biber

İçi bol sulu, kıymalı, soğanlı falan çok lezzetlidir. Burada birkaç aşamadan geçiyor. İşte önce kızartılıyor. Ardından et suyu ve tereyağıyla lezzetlendiriliyor. Üzerine yoğurt ve maydanoz da böyle bir yemek haline geliyor. Bu şehirden çıkmamış bu ürün. Yani normalde böyle böyle yemekler burada yapılır. Manisa'ya bile gitmeyen bir yemeği konuşuyoruz. Çok katmanlı bir yemek. Kapama fiyatı ise 200 TL.

Ege'de de pide vardır. Ege'de pidelerin her ilçede de farklı farklı yaparlar. Burada da kesikli, tahinli ve Nutellalı da varmış.

Alaşehir'e özgü pide! Nutella'nın ilk ve tek adresi!

Alaşehir'de Nutella'nın ilk tek adresi. Alaşehirli pideci; " Mayalı hamur kullanıyoruz. Lahmacun hamura normalde maya girmez, mayaya geldikten sonra olmak zorunda. Sabah yoğurduktan 2 saat sonra kendine geliyor. Odun fırını kullanıyoruz, kıymalı, kaşarlı ve daha birçok çeşidimiz mevcut.

Sarıgöl'e has Emcelli Biberi!

Ünlü Fenomen Mortepe, "Emcelli biberi" varmış, Alaşehir'e özgü bir biber. Böyle yılda 2 ay çıkıyormuş, Ben acı çok severim ama bu biraz öldürücü bir acıymış...

Emcelli biberi, 1337 sayı ile mahreç işareti olarak 14.02.2023 tarihinde tescil edilmiştir. Emcelli biberi, bilindiği üzere adını Sarıgöl'e bağlı Emcelli mahallesinden almaktadır. Biberi hiçbir genetik değişmeye uğratmadan bu güne kadar getirdiklerini belirten üreticiler, Emcelli biber tohumunun sadece köylerinde üretildiğini ve atalarından miras kaldığını ifade etmektedirler.

21.04.2021 tarihinde Türk Marka ve Patent Kurumuna sistem üzerinden yüklenmiştir. Uzmanlar tarafından yapılan incelemeler sonucu raporumuz 2 yıl içerisinde 4 kez revize edilerek yeniden sunulmuş ve 14.02.2023 tarihinde Emcelli biberi mahreç işareti olarak tescil edilmiştir.

"Yakın zamanda Ferdi Zeyrek'i kaybetmiştik, Ne anlıyoruz?"

Mortepe,"Yakın zamanda da Ferdi Zeyrek'i kaybetmiştik. Ne anlıyoruz? İşte hayat bir anda bitebilir. O yüzden anı yaşamak çok değerli ve güzel. Kapama diye bir kültür daha var. Açıkçası sadece Salihli'de yapılan bir yemek olması olayı daha farklı kılıyor.

Türkiye'nin her ilinde farklı lezzetler var ama ilçelerine geliyorsun yemek kültürü değişiyor. Daha farklı hale geliyor.

Alaşehir’de yılların sorununa son verildi
Alaşehir’de yılların sorununa son verildi
İçeriği Görüntüle

Kapama ustası ise eşsiz lezzeti şöyle ifade ediyor; " Kökeni Tatar yemeğidir aslında. Kendi ustalarımız da Tatardı. Şimdi biz onların yanında yetişmeyiz. 35 yıl oldu bu mesleğe başlayalı, 12 yaşında başladık. Kapama gördüğünüz gibi dışı yufka, içi kıyma, kemik suyu, tereyağı, yoğurt, maydanoz.

Hamur işi, bu da hamur işi ama ama farklı yani bizimki yüksek ateş, kızgın yağ alevde kızarıyor. Dinlenmeye geçiyor. Dinlenmeye geçtikten sonra kuyuda ısınıyor. Közle beraber ısınıyor ve odun ateşinde. Ondan sonra da kemik suyumuzu, tereyağımızı, yoğurdumuzu, maydanozumuzu veriyoruz.

Ünlü YouTube fenomeni Ayhan Mortepe, Salihli'de

"Dışı yufka, içi kıyma, kemik suyu, tereyağı, yoğurt, maydanoz. %100 kuzu, kuzunun döşünden kullanıyorlar. Yani ülkemizin gastronomisi o kadar zengin ki evet şehir merkezlerinde çok güzel şeyler var ama artık ilçelerde de muhteşem şeyler var.

Salihli'de geziyoruz. Köfte kültürü de özellikle Trakya bölgesinde çokça var. Salihli'de de var. Odun köftenin özelliği süt kuzunun boşluğundan yapılması. Salihli'de esnaflık yapan işletme sahibi kişi, " Daha önceden hazırlık yok ve müşteri geliyor isteğine göre yapılıyor. Aynı şekilde salata da aynı müşteri gelince yapılıyor. Köftede meşe odunun közünde pişiyor. 1961 yılına kadar isli köfte diye satılıyor.

1961 yılından sonra bizim ustamız Erdoğan Dinç bu köfteyi odun köfte diye isimlendiriyor. Salihli'ye mal ediliyor. 61'den önce bu köfte köfte diye satılıyor. Aynı zamanda odun köftenin isim babası...

Bir porsiyon ne kadar?

"Bir porsiyonda 120- 130 gram arası köfte var. Çiğ haliyle yani 120 gram. Bir porsiyon köftenin porsiyonu fiyatı 250 TL. Yanında közlenmiş domates verilmektedir. Aynı zamanda; Salata, Maydanoz, soğan veya roka, soğan... mevsimine göre çeşitleri değişmektedir.

İsteğe göre aynı zamanda ayran yapılıyor tamamen doğal kendi sütümüzden, mayalayıp ayran yapıyoruz. Şöyle ayranı kendimiz süt olarak alıyoruz. Yani organik yağı alınmamış. Çok kaliteli bir ayran tadından anlarsa böyle biraz ekşimsi var yağlı çok baskın, ekşiliğinden öte çok güzel bir tat veriyor.

Çorba çeşitleri olarak neler vardır?

Başta, Kelle paça, işkembe, tavuk suyu ve mercimek. Beyin isteyenler de beyin alabilirler. Sakatat da mevcut. 7 gün açık sabah saat 05.00 ila 06.00 arası açılıyor. Gece saatlerine kadar hizmet veriyor.

Fenomen Ayhan Mortepe, "Ege'de içtiğim bütün paçalarda rahatsız edici bir koku yok. Yani bunu birine et çorbası diye içebilir. Küçük bir dükkana bu kadar hikaye sığmış, Küçük bir dükkana bu kadar teknik sığmış. Anadolu'nun her bölgesini gezdiğimizde farklı bir teknik de görmüş oluyoruz.

Şimdi son yıllarda bu fümelenmiş etler çok popüler olmaya başladı. Biliyorsunuz Balkanlarda bu isli etler, fümelenmiş etler özellikle Avrupa'da Gastronomi de çok değerli, çok önemli. Burada belki 100 yıl önce bunu keşfetmiş adam. Ne yapmış?

Meşe odununu bir kenara koyuyor. Onun meşenin odunuyla bir şekilde fümelenmiş oluyor. Yani kuzu olmasına rağmen ortaya aldık ta bir et. Şimdi bazı insanlar şey der kuzu kuzu kokar. Ben başta çiğ halini görünce çok yağlı bir et yiyeceğim gibi duruyordu." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ahmet Çoşkun