Geçtiğimiz yıl yaşanan balık ölümleriyle gündeme gelen kötü koku sorunu, deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesiyle bu yıl da yeniden ortaya çıktı. Özellikle Bayraklı ve Meles Deltası çevresinde hissedilen bu koku, halkın şikayetlerine neden oldu.
Kent genelindeki çöp kokusuna ek olarak, körfezden gelen pis koku da hissedilmeye başlandı. Sahile gelen vatandaşlar bu durumdan oldukça rahatsız. Türkiye Bilimler Akademisi üyesi ve deniz bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, kokunun temel nedeninin kirlilik olduğunu belirtirken, geçtiğimiz yılki gibi bir balık ölümü yaşanmasının bu yıl beklenmediğini ifade etti.
"Kokunun nedeni tamamen kirlilik"
Prof. Dr. Yaşar, körfezdeki kokunun kaynağının kirlilik olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yaşar, "İçerideki derelerden hala müthiş bir kirli su akışı var. Arıtılmadan bırakılan bu sular denizi kirletiyor. 2007'de dere yataklarının betonlanması da büyük bir doğa katliamıydı. Tüm bu etkenler birleşince kötü koku kaçınılmaz hale geliyor" dedi.
Kirliliğe karşı uygulanan yöntemleri eleştiren Prof. Dr. Yaşar, "Alüminyum sülfat gibi maddeler denize kesinlikle dökülemez. Çünkü deniz kendini kirletmiyor, biz kirletiyoruz. Temizlemek için yapılması gereken tek şey kirliliği kesmek. İzmir'in en kolay çözülebilecek sorunu Körfez kirliliğidir. Yapılması gereken, arıtmaların çalıştırılması ve betonların kırılmasıdır" dedi.
"Gediz ve Çiğli arıtmadan körfeze akıntı gelmez"
Körfez kirliliğinin Gediz Nehri veya Çiğli Arıtma Tesisi'ne bağlanmasının doğru olmadığını vurgulayan Yaşar, "Akıntı sistemi buna izin vermez. Biz bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptık. Karaburun'dan gelen akıntı Urla ve Konak'a doğru ilerler, oradan kuzeye çıkar ve Foça'ya doğru gider. Gediz ve Çiğli'nin bu alanı kirletmesi mümkün değil. Buna rağmen bu gerekçelerle halk yanıltılıyor" diye konuştu.
"Gerekirse küçük arıtma tesisleri kurulmalı"
Kirliliğin önlenmesi için çözüm önerilerini de sıralayan Yaşar, "Sorun tamamen iç körfeze akan derelerden kaynaklanıyor. Gerekiyorsa aralara birkaç küçük arıtma tesisi kurulabilir" dedi.
Plankton patlamaları ve renk değişimleri
Kirliliğin plankton patlamalarını tetiklediğini belirten Prof. Dr. Yaşar, "1 litrede ortalama 1 milyon plankton vardır. Fakat kirlilik ve sıcaklıkla bu sayı 2 milyona çıkar. Bu durumda tüm oksijeni tüketirler. Son günlerde körfezin turkuaz renge bürünmesi, bir kokolit türünden kaynaklandı. Başka zamanlarda kırmızı, mor ya da siyah görünümler olabilir. Bu tamamen plankton türlerinin farklılığından kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.
"Artık denizin dibi görünmüyor"
Körfezin geçmişte şeffaf olduğunu hatırlatan Yaşar, "Eskiden Konak iskelesinden bakıldığında 3-4 metre aşağısı pırıl pırıl görünürdü. Bugün ise suyun dibi seçilmiyor. Eğer 3-4 metre aşağısı görünmüyorsa, o su kirli demektir" diye konuştu.
Vatandaşlar kokudan duramadı
Bayraklı sahilinde yürüyüş yapan vatandaşlardan Songül Irmakoğlu, "Çok kötü kokuyor. Geçen geldiğimizde böyle değil de bugün bayağı bir kötü kokuyor. Lağım kokuyor yani. Yani belediyenin temizliğini yapması lazım. Çok kötü. Denizin içine bakar mısınız" dedi.
Tolga Irmakoğlu ise, "Geçen sene de daha çok koku vardı. Bir de daha çok balık ölüsü vardı. Şimdi balıkları da temizlediler ama şunun halini görüyorsunuz zaten denizimizin. Karşıyaka'da yaşıyorum; Karşıyaka sahil bu kadar kokmuyor ama Bayraklı'da muazzam bir koku var. Sahil boyu yürüyelim dedik. Sahil bu yani..." diye konuştu.