Ege Denizi'nde 28 Ocak tarihinden itibaren fay hareketliği yaşanmaya devam ediyor. 7 gün içerisinde 400'den fazla deprem meydana geldi. Depremlerin büyüklükleri ise 1,3 ile 4,8 arasında farklılık gösterdi.
Manisa ve Sarıgöl aktif fay hatları üzerinde bulunan yerleşim yerleri olması sebebiyle vatandaşlarda bir korku hakim. Ülkemizin önde gelen deprem uzmanları da bu konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bir programda depremler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Profesör Doktor Okan Tüysüz, bu yaşananların bir deprem fırtınası olduğunu açıkladı. Tüysüz'ün açıklamalarında şu ifadeler yer aldı.
2011-2012 yılları arasında aşağı yukarı 14 ay süren deprem fırtınaları yaşanmıştı. Hem volkanların harekete geçmesi hem de fayların kesişmesiyle yaşanıyor bunlar. Faylar ilgili olduğu kabul ediliyor bu etkinliğin.
Bu haftalarca, bazen aylarca hatta yıllarca sürebilir. 6’ya kadar uzanan depremleri oluştururlar ancak 7 ve üzeri gibi yıkıcı depremleri oluşturmazlar.
Denizli, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl, Aydın...
"Ege bölgesi dünyanın en sık deprem olan bölgelerinden bir tanesi. İçerisinden fay geçen il ve içlerimizin deprem potansiyellerinin araştırılması lazım. Bu detay maalesef elimizde yok. Denizli, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl, Aydın gibi illerimiz doğrudan fay üstüne oturmaktadırlar. Buraların çok ciddi ve hassasiyetle araştırmak gerekiyor."
"Samos adasındaki deprem İzmir’e 70 kilometre uzaktaydı. 115 bina yıkıldı, can kayıpları oldu. Bu kötü zeminde kötü yapılaşmayı gösteriyor. İzmir içinden diri fay geçen illerimizden birisi. Diri fay demek orada eninde sonunda deprem olacağı anlamına gelir. Çok uzun yıllardır deprem olmamış. Buradaki fayların kaç yılda bir deprem ürettiklerini araştırmamız lazım."
Ege Denizi'nde gerçekleşen peş peşe depremlerin ardından bir açıklamada ülkemizin en büyük deprem uzmanlarından biri olan Naci Görür'den geldi.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından şu açıklamaları yaptı;
“Yunanistan’ın Ege Denizindeki Santorini Adasının kuzey doğusunda dünden beri gittikçe sıklaşan depremlerden bahsetmiştim. Bugün de gittikçe artması üzerine Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum.”
YUNANİSTAN'DAN ÖNLEMLER GELDİ!
Yunanistan İklim Krizi Değişikliği ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias, Başbakan Kyriakos Miçotakis liderliğindeki acil toplantının ardından yaptığı açıklamada depremlerin ardından alınan tedbirlerin önleyici nitelikte olduğunu belirterek, "Teyakkuz halindeyiz" dedi.
Okullar tatil edilmişti
Yunanistan Sivil Savunma Bakanlığı, sarsıntıların volkanik faaliyetle bağlantılı olmadığını açıklamıştı. Santorini açıklarında son 48 saat içinde 200'den fazla depremin meydana gelmesinin ardından Santorini ve Amorgos'taki okullarda yarın eğitime ara verilmiş, halka Ammoudi ve Fira limanlarından uzak durmaları ve kapalı alanlarda toplanmamaları uyarısında bulunulmuştu.
AFAD verileri bir kez daha Ege Denizi'ndeki vahim tabloyu ortaya koydu.