Manisa Büyükşehir Belediyesi, yeni nesil belediyecilik yaklaşımıyla teknolojiyi herkesin erişimine sunmayı hedefliyor. Manisa'da büyün vatandaşların teknolojiden faydalanmalarını sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, "Engelleri teknolojiyle aşıyoruz" başlığı altında geliştirdikleri projeleri tanıttı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi yeni nesil belediyecilik uygulamalarını tanıttı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi, kent sakinlerinin yaşamını kolaylaştırmak, güvenliğini artırmak ve onlara huzurlu bir ortam sunmak amacıyla geliştirdiği yeni projelerin tanıtımını yaptı.
"Yol Arkadaşım", "Benim Dilim" ve "Ben Buradayım" adlı bu projeler için Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Uğur Mumcu Sahnesi'nde bir tanıtım toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, ilçe belediye başkanları, Genel Sekreter Yardımcıları Ali Kılıç, Ulaş Aydın ve Pınar Mine Hacıalibeyoğlu, çeşitli siyasi partilerin ilçe başkanları, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in eşi Didem Özel, Başkan Ferdi Zeyrek'in eşi Nurcan Zeyrek, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katılım gösterdi.
"Yeni Nesil Belediyecilik Yaklaşımı"
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, 14 aydır vatandaşlarla tarlada, sokakta bir araya geldiklerini söyledi.
Zeyrek; “Seçim zamanında da söylediğim gibi haftanın bir gününü ilçelerimizde geçiyorum. Esnaflarımızı, vatandaşlarımızı ziyaret ediyorum, sorunu yerinde görmek, yerinde tespit etmek ve sorunları sizlerden dinlemek istiyorum. Biz bambaşka bir Manisa için yola çıktık.
Bu yolda sizler bizim her zaman için ortak aklımız olarak yanımızda oldunuz. Şehrimin sorunları sizlerle birlikte ortak aklı oluşturarak çözülecek. Geldiğimiz ilk ay bir manifesto yayınlamış, gelin şehrimizi birlikte yönetelim, şehrimize birlikte sahip çıkalım, sorunları aynı masada paylaşalım, demiştim. Şunu görüyorum ki biz bunu sizlerle birlikte başardık. Manisa’da yaşayan yaklaşık 1,5 milyon kişilik büyük bir aile olmayı başardık.
Bu da beni çok mutlu ediyor. Bugün yeni bir sayfa açıyoruz. Manifestomuzda açıkladığımızı bir ileriye taşıyarak yeni nesil belediyeciliğin ikinci fazına geçiyoruz. Çünkü yeni nesil belediyeciliğin içinde alışılagelmiş belediye hizmetlerinin yanında halk temelli, katılımcı, çağı yakalamış, dijitalleşmiş, teknolojinin her şeyini şehri için kullanan, sürdürülebilir ve fikri takibini her zaman yapan bir yönetim anlayışı var.
Bu yönetim anlayışına geçişimizin bugün ilk günüdür. Bunun için çok heyecanlıyım. Yeni nesil belediyeciliğin içinde dijital ve akıllı şehirler var. Katılımcı yönetim, sosyal belediyecilik, çevre dostu uygulamalar, kültür, sanat, eğitim var, girişimcilik ve inovasyon destekleri var. Bu desteklerin ve saydıklarımın içinde bir bütünü oluşturduk, bu bütüne yeni nesil belediyecilik dedik” şeklinde konuştu.
"Yol Arkadaşım Projesi"
Başkan Zeyrek, içinde bulunduğumuz Engelliler Haftası'na dikkat çekerek, “Hepimiz birer engelli adayıyız. Yarın, belki bir dakika sonra, başımıza ne geleceğini bilemiyoruz. Engel hiçbir zaman göz ardı edilemez. Engelleri birlikte aşmak için yeni nesil belediyeciliği birleştirmek istedik. Bu uygulamalarımızla hayatlarını kolaylaştırmak, daha yaşanabilir Manisa’yı sizlere sunmak için yola çıktık.
Yaklaşık 7-8 aydır kendi bünyemizdeki yazılımcı arkadaşlarla birlikte birçok proje geliştirdik. Engelli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın şehirdeki hayatlarını nasıl daha kolaylaştırabiliriz, diye koştuk. Hem dernekleri hem temsilcilerini masada buluşturarak fikir alışverişi yaptık” dedi. Ardından projelerini anlatmaya başladı.
Başkan Zeyrek, “Yol Arkadaşım” projesi ile görme engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmayı amaçladıklarını belirtti.
Zeyrek; “Bu proje sadece ulaşımda değil günlük hayatta da yanlarında olacak sesli bir rehber. Görme engelli vatandaşlarımız durakta beklerken, durağa bekledikleri otobüsün geldiği bilgisi kendilerine sesli uyarı sistemiyle bildirilecek.
Otobüse geldiğinde binmesi, ineceği durağa yaklaştığında ise inmesi için hatırlatma yapacak olan sesli sistem ile ulaşımda büyük kolaylık yaşayacaklar.
Otobüsteki şoföre de sistem üzerinden anında uyarı gidecek ve o durakta bir görme engellinin beklediğini bilecek. Bunun altyapısını hazırladık, görme engelli vatandaşlarım için ulaşım Manisa’da sorun olmaktan çıkacak. Bu uygulama Manisa’ma hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
"Benim Dilim Projesi"
İkinci uygulamanın “Benim Dilim” projesi olduğunu söyleyen Başkan Ferdi Zeyrek, “İşitme engelli vatandaşlarımızın kamu daireleri ya da gittikleri yerlerde iletişimde zorluk yaşadıklarına bizler ve sizler şahit oluyorsunuz.
Bu sorunlarını görmezden gelemezdik. Onlar için Benim Dilim ismini verdiğimiz bir proje hazırladık. Bu proje ile işitme engelli vatandaşlarımızın kamu dairelerinde sorun yaşamayacaklarını umut ediyorum.
Oluşturduğumuz portal üzerinden randevu alarak, görüntülü işaret dili tercümanlığı hizmetinden yararlanabilecekler. Randevu günü geldiğinde, çağrı merkezi aracılığıyla işaret dili tercümanı ile bağlantı kurularak doktor görüşmesinden belediye işlemlerine kadar ihtiyaç duyulan konularda ücretsiz olarak destek sağlayacağız.
İnternetin çekmediği noktalarda da bire bir şahsi olarak bu kurumlarda sizlere eşlik edecek olan arkadaşlarımızla yanınızda yer almak istiyoruz. Bu şehir hepimizin. Bu şehri tüm paydaşlarıyla birlikte tüm sorunlarıyla birlikte masaya yatırmak gerekiyordu. O yüzden işitme engelli vatandaşlarımıza da bu uygulama ile daha yaşanabilir daha güzel bir Manisa’da hizmet verebilir haline gelmeyi hedefledik” dedi.
"Ben Buradayım Projesi"
Ferdi Zeyrek 'Ben Buradayım' adlı projesini tanıtımını yaptı. Türkiye'deki yaşlı nüfusun tüm nüfusa oranının %10,6 olduğunu, ancak Manisa'da bu oranın %13,2'ye yükseldiğini belirtti.
Zeyrek; "Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ise ileri yıllarda daha sık karşılaşacağımız hastalık ise Alzheimer. Kimilerimiz bunu şimdi yaşıyor, ama hepimiz yaş alıyoruz, zaman içinde de bu hastalığa yakalanmamız, bunu yaşamamız da muhtemeldir. Bunu unutmamak gerekiyor. 65 yaş üstü her 100 kişiden 5’i Alzheimer hastalığı ile mücadele ediyor. 85 yaş üstü ise 4 kişiden 1’i Alzheimer hastası. Uzmanlara göre 2050 yılında hasta sayısı 115 milyona dayanacak dünya genelinde.
Bu rakamlar böyle iken hemen hemen çoğumuzun ailesinde Alzheimer hastası varken biz buna kayıtsız kalamazdık. Ücretsiz bir şekilde dağıtacağımız bileklikler ile uygulamamızı indirdiğinizde yakınınızı gün içinde takip edebileceksiniz. Kapsamını genişlettik ve sadece Alzheimer hastası değil kaybolma riski taşıyan otizmli, down sendromlu ya da zihinsel engeli bulunan vatandaşlarımızı da takip edebilecek, hatta geriye dönük onların gün içinde nerelere gittiğini sistem üzerinden görebileceğimiz uygulamayı Manisa’mıza kazandırdık. Artık daha güvende olacaklar ve yakınlarının da gözü arkada kalmayacak” dedi.
Başkan Zeyrek, “Ben Ferdi Zeyrek olarak, Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle hayatın her alanında, her yerinde sizlerle birlikte olacağız. Bu birliktelik bizi başarıya taşıyacaktır. Bu güzel kentin, Manisa’mın bu birliktelik ile daha da güzelleşeceğine inanıyorum. Sizlerden sadece tek bir şey istiyorum; yüzleriniz hep gülsün, çok mutlu olun” dedi.
Bilekliklerin Teslimi Yapıldı
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in konuşmasının ardından, Alzheimer rahatsızlığı olan ve kaybolma tehlikesi taşıyan engelli vatandaşlara yönelik olarak hazırlanan takip bilekliklerinin dağıtımına başlandı.
Başkan Zeyrek, Alzheimer hastası Sultan Eşbağ'ın ailesine bilekliği verirken şunları söyledi: "Bu bileklik sayesinde Sultan Teyzemiz, gün boyunca ailesi tarafından anbean takip edilebilecek. Kendisi öncelikle Allah'a, sonra ailesine ve ardından da Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne emanet."