"Yüzde 75 ila Yüzde 100 Arasında Hasar Var"

Zarar gören bağlarda incelemelerde bulunan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Üzümün başkenti Saruhanlı bu yıl yine çok büyük bir afet yaşadı. 9 Nisan'da başlayan soğuk hava 10, 11 Nisan'a kadar devam etti. Hatta 12 Nisan'a kadar devam edeceği söyleniyor. Şu anda 130 bin dekar bağ arazimizde yüzde 75 ile yüzde 100 arasında bir hasar meydana geldi. Bu çok büyük bir hasar. İlçemiz bu konuda sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Bu don hasarı önümüzdeki yılda bizi etkileyecek. Çünkü bu doğan, hasar gören çubuklar önümüzdeki yıl tekrardan verim vermek üzere kendini besleyecek olan çubuklar. Şu anda hasar gördüğü için bunda büyük bir sıkıntı yaşayacağız. Allah yardımcımız olsun," dedi.

Devletten Faizsiz Borç Erteleme Talebi

Devlet yetkililerine seslenen Başkan Okur, "Biz buradan devlet büyüklerimize sesleniyoruz. Görüyorsunuz Saruhanlı'nın hali ortada. Biz devlet büyüklerimizden bu yıl ama özel bankalar ama resmi bankalar tarım kredilerle ilgili bir borç ötelemesi istiyoruz. Borç ötelemesi derken faizli bir borç ötelemesine karşıyız. Zaten yaralıyız," ifadelerini kullandı.

"Üzüm Olmazsa Burada Hiçbir Şey Olmaz"

Saruhanlı ilçesinin en büyük geçim kaynağının üzüm olduğunu vurgulayan Okur, "Bizim en büyük geçim kaynağımız üzüm. Üzüm olmazsa burada ne sanayi olur, ne ticaret olur, hiçbir şey olmaz. Bakın bu yıl çiftçi hakikaten de çok zor bir dönem geçirecek. Çünkü en büyük geçim kaynağımız, üretimimizdeki en büyük geçim kaynağımız 40 bin ton üzüm üretiyoruz biz. 40 bin ton. Bunu 100 TL ile çarptığınızda 4 milyar TL gibi bir rakam yapıyor. Bu da hem ilçedeki çiftçilik yapan vatandaşlarımıza hem de ülke ekonomisine çok büyük bir zarar getireceğine inanırız. Dediğim gibi devletimiz bizim elimizden tutarsa devletimiz büyüktür, bunun üstesinden geleceğine inanıyorum. Biz burada borçlarımız faizsiz bir şekilde ötelenmesini istiyoruz. Devletimizin bunu yapacağına da inanıyoruz," diye konuştu.

Dağlardaki Kar Risk Oluşturuyor

Don olayının devam edeceğine dikkat çeken Okur, "Manisa Dağı'nda, yakın bölgelerimizdeki Halitpaşa Dağı'nda, Koldere Dağımızda dahi kar görünüyor. Bu da tabii çok büyük bir risk teşkil ediyor. Şu anda, bu gece dahil yarın akşam eksilere düşeceği tahmin ediliyor. Eğer ki yarın akşam da eksilere düşerse o yüzde 75'lik kısım yüzde 100 olur. Bu da tamamen bittik demektir. Allah yardımcımız olsun," şeklinde konuştu.

TARSİM'in Önemi Vurgulandı

Don olaylarından korunma yöntemlerine de değinen Okur, "Bu don olaylarında fıskiye sistemi olanlar yani yağmurlama dediğimiz sistemi olanlar geceleyin bunları çalıştırarak, sondaj kuyularını çalıştırarak bunun önlerine geçebilirler. Ama olmayanlar maalesef bu yıl çok büyük sıkıntı yaşayacak. Görüyorsunuz burada TARSİM'in ne kadar önemli olduğunu bütün çiftçimiz görüyor," dedi. Okur, TARSİM sigortası olmayan çiftçilerin de mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirterek, borçların ertelenmesi çağrısını yineledi.

Karpuz Tarlalarında da Büyük Zarar Var

Don olayının sadece bağlarda değil, yeni ekilen ve örtü altındaki karpuz tarlalarında da büyük hasara yol açtığını belirten Okur, dekar başına 20 bin TL zarar olduğunu ve çiftçinin tekrar masraf yapmak zorunda kalacağını söyledi. Okur, tüm çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti ve bu zorlu sürecin atlatılması için destek beklediklerini ifade etti. Benzer bir büyük don felaketinin 2015 yılının 23 Nisan'ında yaşandığını da hatırlatan Okur, bu seferki olayın daha uzun sürmesi halinde durumun daha da vahimleşebileceği uyarısında bulundu.