Tüfekci, örtü altı bağcılığın artık bir zorunluluk haline geldiğini belirterek, devletin bu sistem için üreticilere destek vermesi gerektiğini söyledi. "Üzüm üretimi için örtü sistemi olmazsa olmazdır. İklim değişikliği nedeniyle artık bağları korumak şart oldu." diyen Tüfekçi, sigorta maliyetlerinin aşırı derecede yüksek olduğunu ve üreticilerin bu yükü kaldıramadığını vurguladı.

Üzüm üreticileri için zirai don sigortasının maliyeti dolu sigortası ile birlikte 70-80 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Tüfekci, devletin bu sigorta sistemine ayırdığı kaynağı doğrudan çiftçilere hibe olarak vermesi gerektiğini ve bağların örtü altına alınmasını sağlayacak desteklerin sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Tüfekci, Avrupa'da üzüm üreticilerinin bağ aralarına meşaleler koyarak mazot ve gliserin yakıp duman oluşturduklarını, böylece don olaylarını engellemeye çalıştıklarını aktardı.

Ayrıca Manisa'daki bir firma tarafından geliştirilen duman makinelerinin de don olayını önlemede başarılı olduğu vurgulandı.

Öte yandan, Sarıgöl’de bir Alman güneş enerjisi firması, bağların üzerini güneş enerjisi panelleriyle kapatarak hem elektrik hem de su üretimi yapmayı planladı, ancak bölgede büyük bağcıların bu sisteme yatırım yapmaktan çekindiği belirtildi.

Üzüm üreticileri için don olaylarının sadece bireysel kayıplara neden olmadığı, aynı zamanda ülke genelinde büyük ekonomik kayıplara yol açtığı ifade edildi.

Tüfekci, üzüm gibi ihraç edilen ürünlerde kaybın önüne geçilmesi gerektiğini, sadece üreticinin değil devletin de döviz kaybı yaşadığını belirtti.

Yetkililerden öncelikli olarak don bölgelerinde bağların örtü altına alınması için çalışmaların başlatılması, aynı zamanda güneş ışığını yüzde 95 oranında geçiren naylon örtülerle bağların korunması yönünde teşvikler oluşturulması gerektiğini söyledi.

"Bağları sadece Ağustos ayında yağışlardan korumak için değil, yıl boyunca koruyarak verimliliği artırmalıyız." diyerek, üreticilere bireysel olarak örtü sistemine geçme çağrısında bulundu.