Sarıgöl'ün üzüm bağlarından toplanan yapraklar, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan yaprak sarmasının ana malzemesi olarak sofraları süslüyor. Manisa'nın Sarıgöl ilçesi de taze ve lezzetli yaprağın başkentlerinden biri konumunda.
Sarıgöllü kadınlarda sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarından taze bağ yaprağını toplamak için harekete geçiyorlar.
Kadınlar bu vesileyle, hem aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar hem de bağların hastalıklardan korunması için havalanmasını sağlıyorlar.
Sarıgöl Ovası'nın dünyaca ünlü Sultaniye üzüm bağlarından toplanan taze bağ yaprakları, salamura ve ön soğutmalı olarak tırlarla yurt dışına da gönderiliyor.
Kış aylarında tüketilmek üzere toplanan ve zeytinyağlı sarma gibi birçok yemekte kullanılan üzüm yaprakları, kentin kültürünü ve ekonomisini besleyen önemli bir unsur
Ayrıca kışın tüketmek için ve daha fazla tazeliğini koruyarak kış aylarında tüketilmek üzere beşer kiloluk bidonlara konularak salamura olarak saklanıyor.
Havaların ısınmasıyla birlikte asmalarda yeni sürgünler oluştu ve yapraklar büyümeye başladı. Nisan ayında yeşeren asmalar , Mayıs ayının başlarında olgunlaşarak hasat edilmeye uygun hale geldi.
Vatandaşlar, bu dönemde yaprak toplamaya başladı.
Bu mevsimde toplanan yapraklar en kaliteli yapraklar olarak kabul edilir. Çünkü taze uç yapraklar, asmanın en uç kısımlarında bulunan ince ve narin yapraklardır.
Yaprakların Mayıs başında toplanması, onların en taze ve lezzetli haliyle kullanılmasını sağlar. Ancak Mayıs ayının sonu ve Haziran ayında yapılan hasatlarda yapraklar kalınlaşarak kartlaşmaya başlar.
Bu süreçte damarlı ve olgun yapraklar ortaya çıkar, dolma yapımı için tercih edilen ince ve esnek yapraklardan farklı bir yapıya sahip olur.
İlçedeki yaprak fiyatları ise yerine göre değişiklik göstermektedir . Şu anda 80 TL ile 110 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Geçtiğimiz dönem yaşanan don olaylarının ardından , üreticiler hasada başlayarak yaprakları toplamaya başladı.
Hasat edilen yapraklar hem taze olarak hem de salamura yapılarak muhafaza ediliyor. Üzüm yaprakların kilosu bu yıl yeşil olarak 80 TL fiyatla satılıyor. Birçok üretici ise hasat edecekleri yaprakları salamura olarak hazırlayıp satışını gerçekleştirecek.
Ülkemizin en kaliteli üzümleri Manisa bölgesinde yetişmektedir. Sultaniye cinsi üzümün yaprağı çok fazla büyümez. Orta büyüklükte kalacaktır. Verim daha fazla üzüme gideceği için yapraklar çok fazla büyümemektedir.
Sarıgöllü kadınlarda sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarından taze bağ yaprağını toplamak için harekete geçiyorlar.