Üzüm bağlarının arasında filizlenen ve yöre halkı arasında "çakır" olarak bilinen ısırgan otları, sonbaharın gelmesiyle birlikte adeta bir renk cümbüşü oluşturdu. 

Kadınlar, kış aylarında ailelerini lezzetli ve sağlıklı öğünlerle buluşturmak için bağların etrafında toplanarak bu eşsiz bitkiyi toplamaya başladı. 

Salça, reçel ve tarhana gibi kışlık hazırlıklarını tamamlayan Sarıgöllü kadınlar, şimdi de yöre halkı arasında “çakır” olarak bilinen ısırgan otu için kolları sıvadı. Üzüm bağlarının arasında filizlenen ve adeta bir renk cümbüşü oluşturan bu şifalı otlar, soğuk kış günleri için eşsiz lezzetler sunuyor.

Kış aylarında ailelerini lezzetli ve sağlıklı öğünlerle buluşturmak için bağların etrafında toplanan kadınlar, bu eşsiz bitkiyi büyük bir özenle, ellerine eldiven takarak topluyor. Zira, otun "ısırgan" adını almasına sebep olan tüyleri, çıplak tene temas ettiğinde kaşıntı ve kızarıklığa yol açabiliyor.

Sarıgöl'ün Çanakçı Mahallesi'nden Zübeyde Ayverdi, Bağların arasında doğal olarak yetişen ısırgan otlarını özenle topladıklarını ve bu otların sağlık açısından da büyük faydaları olduğunu belirtti. Ayverdi; "Kış aylarında bağışıklığımızı güçlendirmek için bol bol tüketmeye çalışıyoruz. Tadı bir yana, doğal yetiştiği için lezzeti de bir başka oluyor. Topladığımız ısırganları bol soğan, kesik peynir, maydanoz ve zeytinyağı ile karıştırıp sac pideleri yapıyoruz." dedi. 

Emine Kaynarcı  ise ısırgan otunu sadece taze tüketmekle kalmadıklarını, kış aylarında da sofralarında yer alması için özel hazırlıklar yaptıklarını ifade etti. "Isırgan otu ilk çıktığında toplarız ve hemen saç pidesi için hazırlarız," diyen Kaynarcı, bu pidelerin saklama yöntemini de şöyle açıkladı: "Yaptığımız sac pidelerinin bir kısmını hemen tüketiriz, diğer bir kısmını da kışın tüketmek üzere tek tek sarıp derin dondurucularda saklarız." dedi. 

Sarıgöl'ün üzüm bağları, sadece meşhur sultaniye üzümleriyle değil, aynı zamanda bu bağların arasında saklı kalmış doğal zenginlikleriyle de yöre halkına bereket sunmaya devam ediyor.

Saç pidesinin yanı sıra ısırgan otunu, ıspanakla karıştırılıp üzerine yumurta kırılarak yapılan yemekler de Sarıgöllü kadınların mutfak becerilerini sergilediği diğer lezzetler arasında yer alıyor.

Editör Hakkında