Bölgemizin en büyük geçim kaynaklarının başında şüphesiz ki bağcılık faaliyetleri geliyor. İlkbahar mevsiminin gelmesi ile birlikte bağcılık ile uğraşan çiftçilerinde mesaileri daha da artmış oldu.
Özellikle Nisan ayının girmesi ile birlikte yağışların başlaması bağlarda mantar hastalıklarına güzel bir zemin hazırlıyor. Bu yüzden de çiftçiler fırsat buldukları her anda ilaçlama yapmaya ve ürünlerini koruma altına almaya çalışıyor.
İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri de çiftçileri bağdaki muhtemel hastalıklara karşı bilgilendiriyor ve ilaçlama zamanı konusunda uyarılarda bulunuyor.
Manisa İl Tarım Müdürlüğü ve Sarıgöl İlçe Tarım Müdürlüğü bugün sosyal medya hesaplarından yayınladığı bir gönderi ile bağcıları mildiyö hastalığı (Plasmopara viticola) ile ilgili bilgilendirdi.
Müdürlükten yapılan paylaşımda bağ mildiyösünün tanımı yapılırken, hastalığa karşı alınması gereken kültürel ve kimyasal önlemler açıklandı. Ayrıcı çiftçilere hastalık ve fizyolojik eksiklikler ile ilgili de uyarılar yapıldı.
Bağ Mildiyösü ( Plasmopara viticola) nedir?
Etmeni fungus olup, her türlü yeşil aksamı hastalandırır. Sürgünler 25 cm iken hastalık görülür. Yaprakların üst yüzeyinde tipik yağ lekeleri meydana gelir. Alt yüzlerinde beyaz bir misel örtüsü vardır. Bu kısımlar sarımtırak renklidir. Lekeler büyüdükçe ortaları kızarır ve dökülür. Sürgünlerde eliptik lekeler meydana gelir. Hastalık şiddetli ise sürgün kurur. Çiçekler fungus ile örtülür ve kısa zamanda kururlar. Daneler küçük iken hastalığa daha çok yakalanır, çatlamaz buruşur ve meşinleşmiş bir hal alır. Kışı yapraklarda geçirir. İlkbaharda sıcaklık 10 C' yi aşınca çimlenir. Uygun şartlarda (22-25 C) yapraklara ulaşır ve enfeksiyon yapar. Enfeksiyon için mutlaka suya ihtiyaç vardır. Enfeksiyonun büyük kısmı yaprağın alt yüzeyinden olur. Yaz boyunca enfeksiyonlar devam eder. Sıcaklık 30 C'yi aştığı zaman önemini kaybeder.
Bağ mildiyösüne karşı alınabilecek kültürel tedbirler nelerdir?
- Hastalıklı sürgünler budanmalı ve imha edilmelidir.
- Yere düşen hastalıklı yapraklar imha edilmelidir.
- Yabancı otlarla mücadele edilmelidir.
- Kimyasal mücadele azaltılmalı ve kültürel mücadele ön plana çıkarılmalıdır.
Bağ mildiyösü ile kimyasal mücadele!
Elektronik tahmin ve uyarı sistemlerinin belirlediği zamanlarda il ve ilçe müdürlüklerinin uyarıları dikkate alınarak ilaçlamalar yapılmalıdır.
İlaçlama yapılırken nelere dikkat edilmeli?
- Hastalık riskinin yüksek olduğu dönemlerde sistemik ilaçlar ile ilaçlama yapılmalı.
- Kontak etkili ilaçlar kullanıldıktan sonra yağmur yağarsa ilaçlama tekrar edilmeli.
- İlaçlama yapılan makinanın kalibrasyonu yapılmalı.
- İlaçlama suyunun pH'sı uygun olmalı.
- İlaçlamalar mutlaka ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile doğru zamanda yapılmalı.
ÖNEMLİ UYARI: AMAN KARIŞTIRMAYIN!
Yapraklardaki fizyolojik lekeler, bitki besin elementi eksiklikleri ve farklı hastalıkların neden olduğu zarar ile mildiyö hastalığı karıştırılmamalı.
Bu hususta mutlaka bir uzmandan destek alınmalı.