Bu yıl 10 bin dekarlık alanda ekim yapılırken, yaklaşık 30 bin tonluk rekolte hedefleniyor.
Kimi üreticiler el yöntemiyle, kimileri ise traktör yardımıyla ekimi tamamladı. Ağustos ayında başlayacak hasadın ardından kavunlar, kış aylarında tüketilmek üzere serin ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilecek.
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, bu yıl da geleneksel ekim sürecinin tamamlandığını belirterek şunları söyledi:
“Topraklarımız yine tohumla buluştu. Coğrafi tescilli benekli Kırkağaç Kavunumuzun yanı sıra dilimli kavunlarımızla da sofralarda yerimizi alacağız. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 10-12 bin dekar arasında ekim yaptık. Ortalama dekar başına 3 ton verim bekliyoruz, toplamda ise 30 bin tonluk üretim hedefliyoruz.”
Kırkağaç Kavunu’nun genetiğiyle oynanmamış ata tohumu ile üretildiğini vurgulayan Özarı, kavunun lif oranı, dayanıklılığı, aroması ve kokusuyla dikkat çektiğini belirtti:
“Bu kavun, hibrit ya da GDO’lu değil. Atalarımızdan kalan ata tohumu ile üretiliyor. Bu da lezzetini ve kalitesini artıran en önemli unsur. Ağustos ortasından itibaren hasat başlar ve eylül ayına kadar devam eder. Umuyoruz ki bu yıl piyasa koşulları da üreticimizin yüzünü güldürür.”
Özarı ayrıca, üreticilere verimli ve bereketli bir sezon dileyerek sözlerini tamamladı.