Manisa Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim gören özel eğitim sınıfı öğrencileri, mutfak atölyelerinde mesleki becerilerini geliştiriyor ve sevgiyle hazırladıkları birbirinden lezzetli menülerle hem öğretmenlerine hem de diğer öğrencilere ikramda bulunuyor.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu yılın en iyisi oldu
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu yılın en iyisi oldu
İçeriği Görüntüle

Mutfak atölyesi etkinlikleri, öğrencilerin sadece günlük yaşam becerilerini pekiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda özgüven kazanmalarına da yardımcı oluyor. Öğrenciler, öğretmenlerinin rehberliğinde yemek yapma, sofra düzenleme ve temizlik gibi temel mutfak becerilerini uygulamalı olarak öğreniyorlar. Bu süreç, aynı zamanda öğrencilerin el-göz koordinasyonu, ince motor becerileri ve sosyal iletişim yeteneklerini de geliştirmelerine olanak tanıyor. Ayrıca, grup çalışması ve sorumluluk alma gibi beceriler de bu etkinliklerle destekleniyor.

Özel ihtiyaçlı bireylerin bağımsız yaşam becerilerini geliştirme yolunda önemli bir adım olarak görülen mutfak atölyesi etkinlikleri, öğrencilerin hayatlarını daha bağımsız bir şekilde sürdürebilmeleri için büyük bir fırsat sunuyor.

Öğrencilerden Betül Yılgın, "Tatlılar ve tuzlu hamur işleri yapıyoruz. Kurabiyelerimiz gerçekten çok güzel. Bu sınıfta olmak harika bir duygu, öğretmenlerimi ve arkadaşlarımı çok seviyorum," diye belirtti. Diğer bir öğrenci olan Lalesu Açıkgöz ise, "Tatlılar, sütlaç, hamur işleri yapıyoruz. Poğaça ve börek gibi lezzetli şeyler de hazırlıyoruz," dedi. Meryem Develi ise, "Tatlı çeşitleri yapıyoruz. Öğretmenlerimiz bize çok yardımcı oluyor. Onlara teşekkür ederiz, bizlere her zaman destek oldukları için minnettarız," şeklinde konuştu.

Yaptıklarını ailelerine de götürüyorlar

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Öğretmeni Nazire Kılıçarslan, "Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı servis dalı ve mutfak dalı yeterliliklerine sahip meslek elemanı yetiştirmeyi amaçlıyoruz. İlk önce öğrencilerimiz mutfakta alet ve ekipmanları tanıyorlar. Araç gereçleri öğrendikten sonra uygulamaya başlıyoruz. İlk önce teorik bilgileri veriyoruz. Teorik bilgileri verdikten sonra ilgi yetenekleri doğrultusunda uygulamaya geçiyoruz. Uygulamayı iyice pekiştirene kadar öğrenene kadar en az 4-5 defa tekrarlıyoruz. Öğrendikten sonra yeni konumuza geçiyoruz. Yaptıklarını aynı zamanda evlerine götürüyorlar. Aileleri de tadına bakıyor. Ev ödevi veriyoruz aynı uygulamayı evde aileleriyle birlikte tekrarlıyorlar. Bundan hep aileler hem biz memnunuz. Geri dönüşler oluyor aileler çok mutlu oluyorlar" dedi.
Öğrencilerin bu durumdan çok memnun olduğunu kaydeden Nazire Kılıçarslan, "Öğrencilerimizin modülleri var. En son gözleme konusunu işledik. Uygulamalarını yaptık. Pasta, poğaçalar yaptık. Birlikte sütlü tatlılar yaptık. Ev limonatası, limonlu pasta yaptık. Aynı zamanda somut yaşantı sağlamak için öğretmenlerimizi sınıfa davet ettik. Öğretmenlerimize masada servis yaptı öğrencilerimiz. Servis kurallarını da akıllarına getirerek onları da aynı zamanda tekrar etmiş oldular. Öğretmenlerde bundan çok memnun. Öğrencilerimizde öğretmenlerimize yaptıkları yiyecekleri servis ettiklerinde mutlu oluyorlar" diye konuştu.

Okulda 10 özel öğrenci var

Özel Eğitim Öğretmeni Özlem Hür, "Bize bu sınıfı tesis eden idarecilerimize, bizi destekleyen öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz. 10 tane hafif düzeyde engelli kızımız var. Engelli tabirini çok sevmiyoruz ama standart olduğu için onu kullanıyoruz. Özel çocuğumuz var. Onları hayata hazırlamaya çalışıyoruz. Burada hem mutfak becerilerinin geliştirmeye yardımcı oluyoruz hem de hayat becerilerini tek başlarına kaldıklarında evde bir gün bir çay demleyebilsinler, bir yumurta kırabilsinler, pilav, makarna yapabilsinler, bulaşık yıkayabilsinler diye yola çıktık. Ama gittikçe seviyeyi yükselttik. Tatlılara, tuzlulara, böreklere, hamurlara eriştik. Onların mutluluğu bizi de çok mutlu ediyoruz. Onları hayata hazırlamaya çalışıyoruz. Korumalı işyeri sayısının artmasını istiyoruz. Bu çocuklarımızın mezun olduktan sonra evde oturmamasını, çalışma hayatının içinde olmasını, bağımsız bir birey olarak kendi parasını kazanan, ailesine yük olmayan bireyler haline gelmelerini çok istiyoruz. Bu mesajı da buradan vermek isteriz" diye konuştu.

Manisa Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Davut Özsarı, "Özel Eğitim sınıfımız değerli öğretmenlerimiz eşliğinde eğitimlerini sürdürüyor. Özel eğitim sınıfı gerçekten ismiyle özel bir sınıf. Bizim okulda ve toplumda özel onlara değer verdiğimizi bir kitle. Bu öğrencilerimiz başlangıçtan sonuna kadar öğretmenlerimizin vermiş olduğu bilgi ve becerilerle kendilerini gelecek hayata hazırlamaktalar. Ve mezun olduktan sonra bilgi ve becerileriyle beraber hayata başlamış olacaklar. Onlar bizim her zaman değerlidir. Bu değeri onlara her zaman vererek geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA