Sarıgöl'de, üzüm üreticisi diğer Manisa ilçelerinde ve Türkiye'de üzüm üreten neredeyse tüm bölgelerde Nisan ayında zirai don etkili oldu. Zirai don sonrası rekoltenin ciddi şekilde düşmesi bekleniyor. Bu konu hakkında görüşlerini almak üzere Manisa Aktif Haber mikrofonunu Sarıgöl Üzüm Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Tüfekci'ye uzattık.

Sarıgöl'de üretiliyor: Verimde yüzde 30 artış
Sarıgöl'de üretiliyor: Verimde yüzde 30 artış
İçeriği Görüntüle

Sarıgöl Üzüm Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Tüfekci, ''Zirai dondan sonra yaşanan olumsuzluklar üzüm rekoltesini ciddi şekilde etkiledi. Geçen yılın altında kalan üretim, özellikle kuru üzüm piyasasını da derinden etkileyecek'' dedi. Başkan Yusuf Tüfekci, bu gelişmelerin fiyatlara yansıyacağını belirterek, "Kuru üzümün 200 TL’nin üzerinde işlem görmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Tüfekci, üzümde kalite standartlarının korunması adına coğrafi işaret çalışmalarının önemine vurgu yaptı. Manisa Borsası’nın bu süreçte aktif rol üstlenmesi gerektiğini belirten Tüfekci, "Ancak pestisit kalıntıları, coğrafi işaret sürecini sekteye uğratabilir. Üreticilerimizin bu konuda daha hassas olması gerekiyor" dedi.

Öte yandan, üzüm piyasasında yaşanan kaçakçılık ve ödenmeyen çekler üreticileri zor durumda bırakıyor. Tüfekci, özellikle Salihli ve Sarıgöl’de bir yaş üzüm borsası kurulmasının kaçakçılığı önleyebileceğini ifade ederek, "Üzüm üreticileri her yıl ciddi finansal kayıplara uğruyor. Bu kayıpların önüne geçmek için piyasanın daha kontrollü bir yapıya kavuşması gerekiyor" dedi.

Sarıgöl Üzüm Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Tüfekci, hal bulunmayan ilçelere mutlaka hal kurulması gerektiğini belirtti. Hal sisteminin üzümde fiyat istikrarını sağlayabileceğini belirten Tüfekci, "Üzümdeki kayıp ve kaçakları önlemek adına hal mekanizması büyük önem taşıyor. Üreticinin emeğini korumak için bu sistem bir an önce hayata geçirilmeli" şeklinde konuştu.

Muhabir: Ahmet Çoşkun