Dr. Sapmaz, kurbanlık hayvanların kesimi, parçalanması ve etlerin doğranması gibi işlemler sırasında hijyen kurallarına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle Kurban Bayramı'nda bu tür hastalıkların görülme sıklığının yaklaşık yüzde 30 arttığını vurgulayan Sapmaz, "Hayvanların yol kenarlarında veya bahçelerde uygunsuz şekilde kesilmesi, hastalıkların insanlara bulaşmasını kolaylaştırıyor" diye ekledi.
"Kesim atıklarına dikkat edilmeli"
Kesim sonrası atıkların açık alanlara bırakılmaması gerektiğini ifade eden Dr. Sapmaz, "Atıklar derine gömülerek imha edilmeli ve bu atıkların evcil ya da yabani hayvanlar tarafından tüketilmesi engellenmelidir. Kesim alanı ve çevresine hayvanların girişi mutlaka önlenmelidir" diye konuştu.
Dr. Sapmaz, alınacak önlemlerin sadece zoonotik hastalıklara karşı değil, diğer hayvan kaynaklı enfeksiyonlara karşı da koruma sağlayacağını belirterek, vatandaşları hijyen ve sağlık kurallarına dikkat etmeye davet etti.